Fujitsu kondigt de tweede generatie van zijn kwantum-geïnspireerde Digital Annealer-hardware aan. Net als de eerste generatie gebruikt Fujitsu klassieke digitale circuits waardoor het kan opereren aan kamertemperatuur. Cloud-toegang tot de nieuwe hardware is onmiddellijk beschikbaar, on-premise hardware volgt later.
De Fujitsu Digital Annealer focust op het oplossen van problemen met de Quadratic Unconstrained Binary Optimization (QUBO) techniek. Hiermee wil het patronen herkennen en modellen optimaliseren. D-Wave volgt dezelfde ontwikkelrichting als Fujitsu met zijn kwantum-geïnspireerde machines.
De tweede generatie kan tot 8.912 connecties opereren tussen bits, met een maximum gradatie van 64 bits. De eerste generatie kon maar 1.024 connecties opereren met 16-bitsgradatie. Volgens Fujitsu is de nieuwe machine nu 100 keer sneller.
Cloud en on-premise
De nieuwe kwantum-geïnspireerde computer is vandaag beschikbaar in de Fujitsu-cloud en vanaf 22 februari 2019 is de on-premise hardware beschikbaar. Prijzen zijn op aanvraag beschikbaar bij Fujitsu.
Omdat het om een kwantum-geïnspireerde computer gaat, wordt het nut beperkt tot een aantal scenario’s. Om bedrijven op weg te zetten, stelt Fujitsu een consultingdienst beschikbaar om bedrijven te helpen de hardware te begrijpen. Daarnaast is er de samenwerking met 1QBit, een softwarespecialist die bedrijven helpt om kwantumcomputers te begrijpen.
Er zijn geen bedrijven bekend die de techniek al gebruiken, maar Fujitsu heeft de kwantum-geïnspireerde computer al wel gebruikt voor interne processen. Zo heeft het dankzij de Digital Annealer de afstand geoptimaliseerd om onderdelen te verzamelen. Het heeft ervoor gezorgd dat bepaalde onderdelen in-house worden geopereerd in plaats van outsourcing.
De afgelopen maanden kon het de gereisde afstand van onderdelen doen dalen met 20 procent. Het veranderen van de locatie van frequent gebruikte onderdelen zou zelfs kunnen leiden tot een vermindering van 45 procent in afgelegde afstand. De Fujitsu Digital Annealer wordt hier gebruikt om patronen te herkennen en om distributiemodellen te optimaliseren.
Gerelateerd: Fujitsu heeft tussenstap klaar richting kwantumcomputer