Finse gedetineerden classificeren data voor het trainen van AI-algortimen

Gedetineerden in Finland worden sinds kort ingezet om data te classificeren om zo artificiële intelligente algoritmen te trainen. Zo’n honderd gedetineerden in Helsinki en Turku werken dagelijks enkele uren aan een project van de Finse start-up, Vainu. Het bedrijf betaalt het Criminal Sanctions Agency (CSA) voor de werkzaamheden, die op zijn beurt de arbeiders een kleine vergoeding geeft, aldus The Verge.

De start-up werkt aan een uitgebreide, wereldwijde database, die bedrijven helpt bij het vinden van aannemers om mee samen te werken. Om de database te vullen, moeten honderdduizenden bedrijfsartikelen worden nagelezen en gelabeld op bijvoorbeeld de naam van het technologiebedrijf. Zo wordt er in het geval van bijvoorbeeld Apple aangegeven of het om het bedrijf of fruit gaat. De gelabelde gegevens worden vervolgens weer gebruikt om een algoritmen te trainen, dat de database beheert. Vainu heeft de gevangenissen voorzien van tien computers om de taken uit te voeren.

Amazon Mechanical Turk

Voor Engelstalige artikelen heeft Vainu een Amazon Mechanical Turk-account opgezet, waar niet-gevangenen deze kleine taken uitvoeren. Alleen biedt dit geen oplossing als je iets met de Finse taal wilt doen, aldus Tuomas Rasila, oprichter van Vainu. Aangezien het bedrijf in hetzelfde gebouw gevestigd is, als het hoofdkantoor van de CSA – de overheidsinstantie die toezicht houdt op Finse gevangenissen – ontstond het idee om gedetineerden voor de werkzaamheden in te zetten.

Vainu zelf beschouwt het partnerschap als een soort hervorming van de gevangenis, waarbij gedetineerden waardevolle vaardigheden aangeleerd krijgen. Toch zijn er ook tegenstanders die het als een vorm van uitbuiting zien. Gevangenen zouden slecht betaald krijgen en de handelingen  zouden ondergeschikt, repetitief en alles behalve leerzaam zijn. De start-up beweert dat het CSA dezelfde vergoeding betaalt als ze nu al doen via Amazon Mechanical Turk, wat overigens ook een omstreden platform is. De gemiddelde lonen liggen volgens een recent onderzoek rond de 2 dollar per uur.

Geen risico voor geweld

Volgens het CSA biedt deze vorm van gevangenisarbeid geen risico voor geweld. Iets dat wel opgaat bij metaalwerkzaamheden, waar gedetineerden toegang hebben tot gereedschap waarmee ze geïmproviseerde wapens kunnen maken. Het programma zou deel uitmaken van inspanningen om werkactiviteiten te ontwikkelen, die aansluiten bij de vereisten van het moderne beroepsleven. 

Op dit moment hebben Vainu en de CSA een jaarcontract op basis van het aantal taken. Het Vainu-team hoopt dit gevangenisprogramma elders in Finland en andere landen uit te breiden. De start-up ziet het naar eigen zeggen dan ook als een win-win situatie: gedetineerden verdienen een centje bij en het is een antwoord op de vraag naar het training van AI, die wereldwijd aanzienlijk toe zou nemen. Zeker ook in het cultureel specifiek opleiden van AI-algoritmen.

Lees ook: Google maakt GPipe opensource voor efficiënte training diepe neurale netwerken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home