Het Britse Information Commissioner’s Office (ICO) heeft Facebook een boete opgelegd van 500.000 Britse pond wegens inbreuk op de wetgeving inzake gegevensbescherming. De boete kadert in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica.
Eerder dit jaar kwam aan het licht dat Cambridge Analytica tussen 2007 en 2014 de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers had buitgemaakt, onder meer voor gebruik bij de campagnes van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Het onderzoeksbureau ontwikkelde daarvoor een persoonlijkheidstest voor Facebook.
Via die app verzamelde het evenwel meer dan alleen de gegevens van de 270.000 gebruikers die de app installeerden. Omdat Facebook app-ontwikkelaars op dat moment nog toeliet om ook de gegevens van vrienden van gebruikers te verzamelen, kwamen de gegevens van 87 miljoen gebruikers zonder hun medeweten in handen van Cambridge Analytica. Daarvoor werd het sociale netwerk zwaar aangepakt.
Onderzoek ICO
Het onderzoek vanuit ICO betrof onder meer een huiszoeking op de Londense kantoren van Cambridge Analytica afgelopen maart. Naar eigen zeggen is daar een niet nader te noemen hoeveelheid aan bewijsmateriaal verzameld. In juli kreeg Facebook een zogenoemde ‘Notice of Intent to Fine’ vanuit de ICO.
Een maand later werd Zuckerberg, oprichter en eigenaar van Facebook, gevraagd om voor Amerikaanse senatoren te verschijnen om het beleid van Facebook uit te leggen. Iets waar Zuckerberg vrij ongeschonden uitkwam, door gebrek aan kennis van en over de ernst van de situatie bij de senatoren.
GDPR nog niet van kracht
De opgelegde boete van 500.000 Britse pond, ruim 563.000 euro, bedraagt de maximale straf die volgens de ‘Data Protection Act’ van 1998 kan worden opgelegd. ICO hanteert de DPA omdat de overtredingen plaatsvonden voor de introductie van de nieuwe Europese privacywetgeving, GDPR.
Volgens die nieuwe wet kon de maximale boete voor Facebook tot 20 miljoen euro, dan wel 4 procent van de wereldwijde omzet (27 miljard dollar in 2017) oplopen. In dat laatste geval zou Facebook tegen een boete van ruim 960 miljoen dollar, zo’n 843 miljoen euro, hebben aangekeken.