Hoewel de Europese techsector het erover eens is dat diversiteit belangrijk is, blijven vrouwen en minderheden ondervertegenwoordigd. Bedrijven lijken zich onvoldoende bewust van hun eigen verantwoordelijkheid en wijzen de vinger vooral in de richting van anderen.
Dat blijkt uit het uitgebreide State of European Tech-rapport van investeringsfirma Atomico, dat vandaag werd voorgesteld op de Slush-conferentie in Helsinki. Het rapport verzamelt data uit verschillende bronnen om een totaalbeeld van de Europese techsector te geven.
Die Europese techsector wordt nog altijd gedomineerd door mannen. Zo blijkt dat vrouwen slechts 22 procent uitmaakten van de deelnemers aan techgerelateerde Meetup-evenementen die in het afgelopen jaar in de regio werden georganiseerd. Daarmee stijgt het percentage vrouwen amper 1 procent ten opzichte van de voorbije twee jaar.
Op 175 CTO’s van technologiebedrijven die in 2018 een Series A- of Series B-kapitaalronde hebben uitgevoerd, trof de studie maar één vrouw aan. Ook in andere managementfuncties, blijft het aandeel vrouwen klein.
Bovendien gingen 93 procent van het geïnvesteerde kapitaal en 85 procent van de deals naar bedrijven met een founding team dat uitsluitend uit mannen bestaat. Die verhouding is in de afgelopen vijf jaar nauwelijks veranderd.
“Gebrek aan diversiteit wordt aangedreven door een combinatie van factoren die van invloed zijn op de talentpijplijn in STEM-onderwerpen, de beschikbaarheid van diverse rolmodellen, toegang tot expertise en kapitaal, sociale mobiliteit en een reeks andere kwesties”, zegt Check Warner van Diversity VC. “Europa is niet noodzakelijk merkbaar beter of slechter dan andere technische hubs, maar gezien het feit dat Europa bestaat uit zo’n uiteenlopende regio’s en mensen, zou dit een belangrijke kracht moeten zijn.”
Belang diversiteit
Toch is nagenoeg iedereen die door Atomico werd bevraagd het erover eens dat een divers team een goede zaak is voor het bedrijf. Drie op vier bedrijven is bovendien in de veronderstelling dat ze een inclusieve cultuur hebben, al zegt maar 47 procent hetzelfde over de sector in het algemeen.
De perceptie van inclusiviteit wordt ondermijnd door de individuele ervaringen van de 5.000 ondervraagde respondenten. 46 procent van de vrouwen geeft aan dat ze in hun job al slachtoffer zijn geworden van discriminatie. Geslacht is bovendien niet het enige waarop gediscrimineerd wordt. Ook leeftijd en enticiteit worden vaak aangegeven als reden voor discriminatie.
“De Europese VC-industrie loopt rendementen mis omdat we te weinig diversiteit heeft. Start-ups lopen prestaties mis omdat ze geen diversiteit hebben”, zegt Niklas Zennstrà¶m van Atomico. “Dit betekent niet alleen diversiteit in geslacht, maar ook in termen van ras, etniciteit, fysieke en cognitieve verschillen. De sector moet zich als een geheel uitdagen om verandering aan te brengen.”