De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel klaar dat smartphonefabrikanten moet verplichten om zich te houden aan strenge herstel- en updatemaatregelen.
Het is Europa menens om in te zetten op het duurzame gebruik van smartphones, tablets en gewone mobiele telefoons. In een wetsvoorstel van de Europese Commissie staat te lezen dat fabrikanten tot vijf jaar na de lancering van een product herstelmogelijkheden en software-updates moeten voorzien. Naast de herstelmogelijkheden wil de Commissie ook regels invoeren over de baterijcapaciteit.
Onderdelen, batterij en software
Duurzaamheid, daar gaat het de Europese Commissie om. Europa heeft daarom een wetsvoorstel klaar die fabrikanten strenge regels moet opleggen. Zo moeten minstens 15 verschillende onderdelen tot vijf jaar na de release van het toestel herstelbaar zijn. Met de verlengde levensduur van smartphones denkt de Commissie tot 10 miljoen ton CO2 te besparen. Dat is ongeveer hetzelfde als 5 miljoen auto’s van de weg te plukken, aldus een studie van het European Environmental Bureau (EEB).
De commissie vraagt in het voorstel dat batterijen minstens 500 volledige ladingen moeten aankunnen zonder dat de capaciteit zakt onder 83 procent. Net zoals bij andere elektronische producten zoals wasmachines, ijskasten of andere droogkasten, moeten de smartphones een energielabel krijgen. Dat label moet onder andere de levensduur van de batterij, valresistentie en andere karakteristieken vermelden.
Europa kijkt ook naar de binnenkant van de telefoon. Het wetsvoorstel verplicht fabrikanten om software-updates tot minstens drie jaar na de release te voorzien. De commissie vraagt zelfs tot vijf jaar beveiligingsupdates. Eerder al verplichtte de commissie de fabrikanten om vanaf 2024 een gestandaardiseerde oplader te gebruiken. Een maatregel waar vooral Apple niet mee kon lachen.
Voor-en tegenstanders
Het nieuwe wetsvoorstel kan, logisch natuurlijk, vooral op begrip rekenen van milieu-groeperingen. Samen met de commissie verwachten zij dat de maatregelen de levensduur en herstelbaarheid van smartphones, tablets en gewone telefoons gevoelig zullen verlengen. Volgens het wetsvoorstel zijn de huidige toestellen niet voldoende recycleerbaar of herbruikbaar, wat leidt tot overbodig afval.
Fabrikanten werpen op dat het gebruik van meer onderdelen enkel zal leiden tot meer plastic. Volgens Digital Europe, dat de tech industrie vertegenwoordigt, zal de overproductie van onderdelen net een negatieve invloed hebben op de economie. Met als gevolg dat de consument meer zal betalen. Nog volgens Digital Europe zullen de kleinere spelers het grootste slachtoffer worden en zal de markt van goedkope smartphones krimpen en wellicht zelfs verdwijnen.