Europese Commissie voert onderzoek naar EU-bewaarplicht van metadata

European,Flags,At,The,European,Council,,Brussels

De Europese Commissie start een onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de bewaarplicht van metadata door providers.

De Europese Commissie wil in 2026 een initiatief lanceren dat regels kan invoeren voor het bewaren van bepaalde communicatiegegevens, zoals metadata, voor strafrechtelijke doeleinden.

Eenduidige regelgeving

De resultaten van het onderzoek zullen bepalen of het orgaan een voorstel kan indienen voor een nieuwe wet of richtlijn. Gegevens worden al bewaard door sommige providers, maar welke gegevens en voor hoelang verschilt van lidstaat tot lidstaat. Lidstaten hanteren sinds de afschaffing van de Dataretentierichtlijn in 2014 verschillende nationale wetgevingen. Sommige landen zoals Duitsland en Nederland hebben zelfs geen bewaarplicht meer. Die verschillende regelgevingen maakt het lastig voor providers.

De richtlijn zou vooral een impact hebben op sociaal en economisch vlak. Burgers zouden online en offline beter kunnen worden beschermd tegen criminaliteit. Daarnaast geeft het providers die in meerdere landen actief zijn een eenduidige regelgeving. Dat zou zorgen voor minder kosten voor de providers, maar tegelijk ook voor extra kosten in lidstaten zonder bewaarplicht.

Voor de Commissie de richtlijn kan indienen, moet het eerst genoeg belanghebbenden (overheden, politie, justitie, providers, …) consulteren en daar een samenvattend verslag van maken. Europa is van plan om zijn positie op verschillende vlakken te verbeteren. Onlangs kreeg het Europese Chips Act echter een vernietigend rapport. Daaruit bleek dat onze positie er helemaal niet door zou verbeteren, omdat de doelstellingen niet behaald konden worden.