Europese CIO’s omarmen RPA maar automatisering staat nog in kinderschoenen

Om aan de uitdagingen van een toenemende digitale vraag, hybride werk en nieuwe concurrenten tegemoet te komen, omarmen Europese organisaties RPA. Dat zegt RPA-specialist UiPath zelf.

Europese CIO’s omarmen RPA binnen hun organisatie. Dat concludeert UiPath na een bevraging in samenwerking met Cionet. De resultaten zijn gebaseerd op een enquête binnen de Cionet-gemeenschap, aangevuld met interviews met 15 CIO’s. De resultaten geven daarom eerder een interessante indicatie van wat leeft in de markt en zijn niet noodzakelijk representatief voor Europese bedrijven in het algemeen.

Modernisering

Volgens het onderzoek wordt RPA vooral ingezet om legacy-systemen te moderniseren. 29 procent gebruikt de technologie daarvoor. 26 procent combineert RPA met een herwerking van bestaande processen en 24 procent wil tot slot komaf maken met repetitief werk voor werknemers door softwarebots in te zetten.

Populaire doelen

Om de voordelen van RPA-implementatie te plukken, moeten CIO’s innovatie in een bredere context ondersteunen en het IT-departement zo snel mogelijk bij nieuwe plannen betrekken. De populairste praktische doelen van RPA-bots zijn de volgende:

  • Repetitieve taken zonder veel toegevoegde waarde uit handen van werknemers nemen.
  • Nieuwe kritische businessworkflows bouwen en soms zelfs nieuwe zakenmodellen uitwerken.
  • Relaties met klanten verbeteren door via RPA data uit online kanalen te analyseren.
  • Sneller innoveren door organisaties om te transformeren naar digitale bedrijven gebaseerd op open platform en ecosystemen. Dat verlaagt de tijd die nodig is om iets nieuws naar de markt te brengen.

Ondanks de mogelijkheden zit de adoptie van RPA voorlopig nog in een beginfase. Er is dus nog veel potentieel, concludeert UiPath. De strategie van ondernemingen is er vandaag vooral op gericht om op korte termijn resultaat te boeken en kritieke processen te versnellen.

lees ook

Iedereen app-ontwikkelaar met de kracht van RPA

Verder helpt RPA bij een geleidelijke digitale transformatie, bijvoorbeeld door legacy-systemen te koppelen aan moderne oplossingen zonder dat daarvoor een ingrijpende migratie nodig is.

Plan van aanpak

De bevraagde CIO’s verwachten dat automatisering de volgende grote horde wordt voor ondernemingen, na de omarming van cloud en de integratie van mobiele platformen. UiPath suggereert volgende aanpak om automatisering succesvol te omarmen:

  • Evalueert RPA (maar ook AI en process mining) via gecontroleerde pilootprojecten, waar mogelijk ondersteund op groepsniveau. Onderzoek platformen waarmee je RPA eenvoudig kan schalen.
  • Informeer andere C-level collega’s over de mogelijke voordelen van automatisering en werk samen een roadmap uit.
  • Werk binnen de lijnen van de onderneming om een low code/no code-aanpak uit te werken voor intelligente automatisering.

Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met UiPath. Het volledige rapport van UiPath en Cionet kan je hier downloaden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home