De hoogste antitrustboete die tot nu toe werd uitgeschreven door de Europese Commissie wordt door het Europees Gerecht verlaagd naar 4,1 miljard euro. Het Hof oordeelde wel dat Google in fout blijft.
Google trok een jaar geleden naar het Hof van Justitie, waar het Gerecht onderdeel van uitmaakt, om een boete aan te vechten uit 2018. Het ging om de monsterboete van 4,34 miljard euro die de Europese Commissie oplegde na het oordeel dat fabrikanten van Android-apparaten en netwerkoperatoren gedwongen werden om Google Search en Chrome vooraf te installeren op toestellen. Op die manier kon de zoekgigant de dominante positie die het bedrijf inneemt op de markt behouden.
lees ook
Google in beroep tegen hoogste antitrustboete ooit van Europese Commissie
Verweer
Bij de zoekgigant was te horen dat Android en de Play Store geen al te dominante positie innamen. De marktpositie zou verkeerd zijn ingeschat door de Commissie, want Apple zijn marktpositie zou minstens van dezelfde omvang zijn. Bovendien beweert het bedrijf dat het zijn dominante marktpositie niet misbruikt om bedrijven tot installatie van specifieke apps te dwingen.
Dat vond in de oren van het Gerecht weinig gehoor. De beslissing van de Commissie wordt grotendeels gesteund en de term ‘onwettige beperkingen’ wordt in de mond genomen bij deze beslissing. De boete wordt wel lager, omdat het Gerecht niet van mening was dat de regelingen voor het delen van inkomsten van Google met fabrikanten als machtsmisbruik kon worden gezien. Maar op het totaalbedrag dat de zoekgigant werd opgelegd, gaat het slechts om een kleine vermindering.
Staartje?
“We zijn teleurgesteld dat het Hof het besluit niet volledig heeft vernietigd. Android heeft iedereen meer keuze gegeven, niet minder, en ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven in Europa en de rest van de wereld” luidt het antwoord in een verklaring van Google die The Verge in handen kreeg.
Hoewel de zaak nu al tweemaal behandeld werd, kan het hele verhaal nog een staartje krijgen. Het Europees Hof van Justitie is de laatste weg die Google nog zou kunnen inslaan. Daarvoor moet de zoekgigant beroep aantekenen binnen twee maanden en tien dagen.