De Europese Unie wil met een nieuw plan extra middelen en expertise bundelen voor kwantumcomputers. Zo moet Europa concurrerender worden in een technologie die cruciaal is voor economische en technologische autonomie.
De Europese Commissie werkt aan een strategie om de financieringskloof voor kwantumcomputers te dichten. Volgens Henna Virkkunen, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor technologiebeleid, loopt Europa risico om bedrijven te verliezen aan de Verenigde Staten door een gebrek aan durfkapitaal. Veel Europese kwantum-start-ups verhuizen naar de VS om daar sneller op te schalen.
De nieuwe plannen maken deel uit van de meerjarenbegroting die de Europese Commissie midden juli zal voorstellen. Horizon Europe, het onderzoeksprogramma van de EU, blijft kwantumonderzoek steunen. Daarnaast werkt de Commissie aan een Scale-Up Europe Fund samen met private investeerders. Die moet techbedrijven helpen sneller te groeien zonder dat ze Europa verlaten.
Kwantumstrategie binnen bredere digitale agenda
Kwantumcomputers werken met kwantumbits en kunnen informatie veel sneller verwerken dan klassieke computers. Toepassingen liggen onder meer in cybersecurity en defensie. Virkkunen benadrukt dat de stijgende defensiebudgetten in EU-landen ook positief zijn voor technologieën zoals kwantumcomputers, AI en halfgeleiders.
De kwantumstrategie past binnen de bredere ambitie om minder afhankelijk te zijn van grote Amerikaanse technologiebedrijven. De EU wil meer investeren in kritieke technologieën om de productiviteitskloof met de VS te verkleinen. Momenteel staan slechts vier Europese bedrijven in de top 50 van grootste technologiebedrijven ter wereld.
lees ook
Europese bedrijven onvoldoende voorbereid op risico’s van kwantum computing
Met de kwantumplannen wil de EU haar positie als wetenschappelijk centrum versterken en de stap naar commerciële toepassingen versnellen.
Europese AI-gigafabrieken
Naast kwantumcomputers zet de EU ook in op AI. Een recente oproep om vijf AI-gigafabrieken te bouwen kreeg 76 geïnteresseerden die samen tot 230 miljard euro willen investeren. Toch blijven er spanningen over de AI-wetgeving, die volgens sommige bedrijven innovatie kan belemmeren. België en Nederland verwelkomen geen AI-fabrieken.
Vijf van de geselecteerde landen – Finland, Duitsland, Italië, Luxemburg en Zweden – zullen nieuwe AI-geoptimaliseerde supercomputers in gebruik nemen. Spanje kiest ervoor om zijn bestaande EuroHPC-systeem, MareNostrum 5, te upgraden. In Griekenland komt de AI-fabriek voort uit de DAEDALUS-supercomputer, die momenteel in dat land wordt uitgerold.
lees ook