EU zet licht op groen voor investering van 43 miljard euro in chipindustrie

De lidstaten van de Europese Unie keuren investeringsplannen ter waarde van 43 miljard euro goed. Dat geld is bedoeld om de semiconductor-industrie in de Unie te doen groeien.

Begin dit jaar stelde de EU de European Chips Act voor. Die moet de semiconductor-industrie in Europa een boost geven. De Unie is te afhankelijk van het buitenland en dan specifiek Azië wanneer het op microchips aankomt, terwijl de dingen economisch en strategisch erg belangrijk zijn. Het is de ambitie om tegen 2030 minstens 20 procent van de wereldwijde chipproductie naar Europa te halen. Om dat plan te ondersteunen wil Europa 43 miljard euro investeren.

De lidstaten van de EU hebben dat investeringsbudget nu goedgekeurd. Ze kwamen tot een akkoord nadat de definitie van moderne chipfabrieken ietwat werd uitgebreid, zodat meer productiefaciliteiten voor microchips kwalificeren voor staatssteun. Sommige landen hadden gevraagd om alle chips voor de auto-industrie te betrekken, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. De EU krijgt verder het recht om in een noodgeval in te grijpen in de toeleveringsketen van bedrijven, maar de maatregel gaat wel gepaard met strengere voorwaarden.

Nog niet finaal

De ambassadeurs van de lidstaten bereikten woensdagavond een akkoord over het plan volgens Bloomberg. De relevante ministers moeten hun goedkeuring nog geven, maar dat is slechts een formaliteit. Vervolgens gaat het plan nog langs het Europese Parlement, waarna het Parlement, de lidstaten en de commissie tot een finale regeling zullen komen. Tegen volgend jaar moet alles in kannen en kruiken zijn.

Fabrikanten lijken niet te wachten op een afgewerkte regelgeving. Zo zal Intel al stevig investeren in productiefaciliteiten in de EU. Maagdenburg in Duitsland krijgt bijvoorbeeld een enorme fabriek voor moderne processors. Chipproducent NXP schatte eerder wel dat de investering van 43 miljard euro niet volstaat voor de ambities van de EU. De CEO van het Nederlandse bedrijf verwacht dat er ongeveer tien keer meer nodig is. Europa is bovendien niet alleen. Ook de VS willen een belangrijkere rol spelen in chipland en zetten daar 53 miljard dollar voor opzij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home