Apple reageerde op nieuwe Europese regels door webapps af te voeren in de Europese markt. Dat vindt de iPhonebouwer eenvoudiger dan de applicaties conform de regelgeving te maken. De EU is een onderzoek gestart.
In de nieuwste bètaversie van iOS werken webapps (Progressive web applications of PWA’s) niet meer voor iPhone-gebruikers in de Europese Unie. Zo’n app ziet eruit als een traditionele applicatie, maar draait eigenlijk volledig in de browser. Apple ziet zich naar eigen zeggen genoodzaakt om de functionaliteit uit iOS in Europa te halen om zo in overeenstemming te blijven met de nieuwe regels van de Digital Markets Act (DMA).
lees ook
Google volgt Digital Markets Act met ontkoppeling eigen diensten
De DMA eist van Apple dat het naast Webkit andere browser-engines toelaat. Vandaag moeten alle webapps draaien op Webkit van Apple, maar binnenkort moeten ontwikkelaars in theorie ook webapps via bijvoorbeeld Chromium kunnen aanbieden. Dat vindt Apple maar niets. Het bedrijf claimt dat zoiets niet veilig kan, dus voert PWA’s in hun geheel af: geen PWA’s, geen discriminatie van andere browser-engines. Ergens tussen de lijnen kan je een middelvinger gericht aan de Europese Commissie waarnemen.
Geen PWA’s, geen vrijheid voor ontwikkelaars
Die Commissie maakt zich nu klaar om z’n eigen vinger de lucht in te steken. Webapps zijn immers een manier voor ontwikkelaars om de App Store met z’n 30 procent commissie te omzeilen. Door de PWA’s uit te schakelen, moeten ontwikkelaars opnieuw via die App Store. Hoewel de hele discussie eigenlijk maar om een beperkte hoeveelheid apps gaat, werpt Apple zich opnieuw op als monopolist. De EU is een eerste onderzoek gestart om na te gaan of iOS zonder PWA’s inderdaad te restrictief is voor ontwikkelaars. Op die manier zou Apple alsnog de regels van de DMA schenden.
In dit eerste onderzoek vraagt de EU bijkomende informatie van Apple. Pas in een latere fase wordt duidelijk of de Unie ook een groter onderzoek start. Is dat het geval, dan moet Apple monsterboetes tot tien procent van zijn jaarlijkse omzet vrezen.