EU controleert Apple’s iOS op naleving interoperabiliteit binnen DMA

apple vs eu

De Europese Commissie start twee procedures op om te evalueren of Apple voldoet aan de interoperabiliteitsverplichtingen binnen de Digital Market Act.

Apple moet als gatekeeper binnen de Digital Markets Act (DMA) voldoen aan strenge regels. Op gebied van interoperabiliteit met iOS slaagt Apple de bal nog mis, volgens de Europese Commissie. Om ervoor te zorgen dat Apple voldoet aan de interoperabiliteitsverplichtingen onder het Digital Markets Act, start de Europese Commissie twee specificatieprocedures. Deze richten zich enerzijds op de iOS-connectiviteitsfuncties, anderzijds op het proces voor het goedkeuren van verzoeken van externen. Binnen de zes maanden worden de maatregelen gedeeld met Apple.

Interoperabiliteit

De Europese Commissie zal twee procedures opstarten waarin het nagaat of Apple aan de vereisten van de DMA voldoet. De eerste procedure focust zich op verschillende iOS-connectiviteitsfuncties en -functionaliteiten, die voornamelijk worden gebruikt voor en door verbonden apparaten. Denk hierbij aan headsets, VR-brillen en smartwatches.

Ontwikkelaars van deze producten zijn afhankelijk van effectieve interoperabiliteit met smartphones en hun besturingssystemen, zoals iOS. Hier wil de Commissie achterhalen of Apple interoperabiliteit kan bieden met functies zoals connectiviteit, apparaatkoppeling en notificaties.

lees ook

Apple stelt NFC-technologie beschikbaar voor externe ontwikkelaars

In de tweede procedure wil de Commissie zich richten op de verzoeken voor interoperabiliteit met iOS en iPadOS van ontwikkelaars en derden. Er zal gekeken worden naar hoe eerlijk, transparant en tijdig Apple deze verzoeken behandelt.

Beoordeling

De Commissie zal deze procedure binnen zes maanden afronden en haar bevindingen delen met Apple. Vervolgens zal Apple stappen moeten nemen om te voldoen aan de maatregelen die de Commissie het bedrijf oplegt, die in lijn liggen met de DMA. Voldoet Apple niet aan de maatregelen, heeft de Commissie nog steeds de mogelijkheid om boetes of dwangsommen op te leggen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home