Als antwoord op agressieve invoerheffingen van de VS op Europese producten, kijkt Europa ook naar diensten in de zoektocht naar een antwoord. Tegenmaatregelen zouden op technologiereuzen gericht kunnen zijn.
Nadat president Trump in de VS een salvo aan invoerheffingen heeft gelanceerd, denkt de EU na over een antwoord. Dat is een complexe oefening, aangezien de tarieven die Trump invoert gebaseerd zijn op van de pot gerukte veronderstellingen en fictieve cijfers over vermeende (maar doorgaans onbestaande) heffingen van de kant van de EU en zowat alle andere landen in de wereld. Europa wil liefst geen handelsoorlog met de VS, maar gaf eerder al te kennen zich niet zomaar te zullen overgeven aan de Amerikaanse maatregelen.
Sophie Primas, woordvoerder van de Franse regering, liet al in de kaarten van de EU kijken. Zij gaf aan dat er een aanval op diensten kan komen, inclusief onlinediensten. Concrete plannen zijn er nog niet, maar technologiereuzen zoals Google, Apple, Meta, Amazon en Microsoft zouden mogelijke doelwitten zijn. Primas geeft aan dat de maatregelen onderdeel moeten zijn van een Europees antwoord waar alle lidstaten achter staan.
De EU zou ook de geldende aanbestedingsregels onder de loep kunnen nemen, en wijzigen welke rol Amerikaanse bedrijven daarin kunnen en mogen spelen. Europa wil tegen het einde van april een duidelijk antwoord klaar hebben. Een onderhandelde oplossing met de VS, waarbij het gezond verstand zegeviert, geniet voor alle duidelijkheid nog steeds de voorkeur.
Evenwichtsoefening
De EU zit in een lastig parket. De grote technologiereuzen zijn in theorie interessante doelwitten voor tegenmaatregelen. Ze zouden voelbaar zijn in de VS, onder andere bij hun CEO’s die zich voor een stuk actief achter president Trump geschaard hebben. Bovendien hebben protectionistische tegenmaatregelen het potentieel om de interesse in lokale alternatieven aan te wakkeren.
Alleen is de EU erg gericht op vrijhandel, onder andere met de VS, en hebben Europese bedrijven zich digitaal ontwikkeld zonder echt rekening te houden met dit scenario. Cloud staat veelal synoniem met Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon Web Services. Een al te grote aanval op die diensten dreigt Europese bedrijven zelf te treffen.
lees ook
Europese techsector roept op tot actie voor digitale soevereiniteit
President Trump ligt niet wakker van de nefaste impact van zijn tarieven op de eigen economie, maar de EU wil daar vermoedelijk wel rekening mee houden. Tegenmaatregelen op diensten moeten een dunne lijn bewandelen, want op dit moment is er geen realistische mogelijkheid voor Europese bedrijven om zomaar hun Amerikaanse dienstenproviders te vervangen door Europese. Oproepen om Amerikaanse afhankelijkheid af te bouwen, komen voor dit scenario te laat.