EU gaat overname VMware door Broadcom onderzoeken

Broadcom

Broadcom wil VMware overnemen maar daarvoor gaat de EU het licht niet zomaar op groen zetten. Onderzoek naar de acquisitie zal het proces naar alle waarschijnlijkheid minstens vertragen.

Niemand lijkt echt enthousiast over de voorgestelde overname van VMware door Broadcom. Als andere acquisities door Broadcom een indicatie zijn, dan zal ook deze gepaard gaan met een grotere focus op een beperkte hoeveelheid topklanten en een gebrek aan investering en innovatie. Broadcom zelf geeft alvast aan het over een andere boeg te willen gooien. Wat de uiteindelijke plannen ook zijn, er zal niets van in huis komen als de EU haar zege niet geeft.

De Europese Unie is volgens de Financial Times niet van plan om de acquisitie zomaar groen licht te geven. De commissie lanceert een gedetailleerd antitrust-onderzoek die naar alle waarschijnlijkheid het overnameproces minstens zal vertragen.

Groot fase 2-onderzoek

Een overname van dit kaliber mag zich vrijwel altijd aan een zogenaamd fase 1-onderzoek verwachten. Zo’n onderzoek analyseert de eventuele anticompetitieve impact op de markt en duurt enkele maanden. Volgens interne bronnen zou de EU echter een fase 2-onderzoek op het oog hebben. Zo’n antitrust-onderzoek kan meer dan een jaar duren en heeft het potentieel om een stevige impact te hebben op de deal tussen Broadcom en VMware. Een vertraging lijkt haast onvermijdelijk en eigenlijk komt het hele plan op losse schroeven te staan.

Tegenstanders van de deal waaronder verschillende bestaande klanten van VMware vrezen dat producten van het bedrijf in de toekomst gekoppeld kunnen worden aan producten of diensten van Broadcom zelf. In twee eerdere overnames, van CA Technologies in 2018 en Symantec in 2019, zouden anticompetitief gedrag illustreren.

Monopolist

Broadcom is één van de grootste chipmakers ter wereld. Het bedrijf maakt kleinere microchips voor bijvoorbeeld routers en is daarom minder bekend dan pakweg Intel of AMD, maar in zijn eigen sector is Broadcom vrijwel een monopolist. In de VS moest de FTC Broadcom al verbieden om bundels in de markt te zetten bij de verkoop van chips. De kans dat de VS de EU volgt met een eigen onderzoek naar deze recentste overname, is bovendien groot.

Regulatoren in de EU en de VS zijn de laatste jaren ontwaakt uit een lange winterslaap. Grote techbedrijven liggen onder het vergrootglas en de EU is niet van plan om nieuwe monopolisten te laten opstaan. Dat antitrust-onderzoek een impact kan hebben, bewees de mislukte overname van Arm door Nvidia.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home