Duitse chipfabriek zal TSMC minstens tien miljard euro kosten

dresden tsmc

De plannen van TSMC om een eerste chipfabriek in Europa te bouwen worden steeds concreter. Maar aan de bouw van de fabriek hangt wel een stevig prijskaartje.

In maart reisde een delegatie van TSMC af naar Duitsland om een locatie te kiezen voor de chipfabriek. Die zal er vermoedelijk komen in de deelstaat Saksen, nabij de stad Dresden. TSMC zal die fabriek niet alleen bouwen, maar bundelt de krachten met het Nederlandse NXP Semiconductor en Infineon en Bosch als lokale partners.

lees ook

Het internet der slimme dingen: waarom zet Bosch z’n schouders onder ‘AIoT’

Een fabriek vanuit het niets uit de grond stampen is een flinke investering. Het quadrumviraat zou volgens Bloomberg een spaarpotje van zeven miljard euro bij elkaar hebben gespaard. Daar zullen ze niet mee toekomen, want de geschatte kosten van de fabriek zouden nu al minstens tien miljard euro bedragen.

Er lopen gesprekken met de Duitse overheid over subsidies om de financiering rond te krijgen. Als de extra benodigde euro’s nergens worden gevonden, zou het project alsnog kunnen geschrapt worden, melden de goedgeplaatste bronnen van Bloomberg. Woordvoerders van de bedrijven willen daar op dit moment nog niet verder op ingaan.

Beperkte liefde voor Europa

De komst van TSMC naar Duitsland is een belangrijk in het kader van de Europese Chip Act. Europa wil twintig procent van de globale chipproductie naar het eigen grondgebied halen, en daarvoor heeft het de grote spelers nodig. Die kaart wil TSMC natuurlijk graag uitspelen om meer subsidies te bekomen, maar Europa kampt zelf met een beperkt budget om het plan te realiseren.

De liefde die TSMC aan Europa wil geven lijkt ook maar beperkt te zijn. De Duitse fabriek zou voornamelijk dienen om 28nm-chips te maken. Die zijn een stuk minder geavanceerd dan de 3nm- en 4nm-wafers die de chipfabrikant van de band laat rollen in zijn Taiwanese fabriek.

TSMC kan in Duitsland het gezelschap krijgen van Intel, al zal de Amerikaanse chipreus zich op 228 km afstand in Maagdenburg vestigen. Maar ook de bouwplannen van Intel lopen vertraging op omdat het bedrijf meer subsidies probeert los te weken. Europa zal een groter spaarpotje moeten aanleggen wil het de ambitieuze doelstellingen van de Chip Act realistisch maken.

lees ook

Intel zit in de hoek waar de klappen vallen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home