De VN wil duurzame ontwikkelingsdoelen realiseren met AI en blockchain

vn un united nations verenigde naties

De Verenigde Naties (VN) wil artificiële intelligentie (AI) en blockchain technologie inzetten om duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) te realiseren. Toponderzoekers, deskundigen en de particuliere sector bogen zich tijdens een speciale bijeenkomst over het idee dat ‘frontier-tech’ een hulpmiddel kan zijn om de SDG’s te helpen realiseren.

“Het concept van het combineren van grensverleggende technologieën met een verschuiving in bewustzijn roept bij de VN een wake-up-call op. Zelfs de meest conservatieve ambassadeurs en leiders van over de hele wereld omarmen het idee om tools zoals cryptocurrency te gebruiken om impact te maken”, zegt Janet C. Salazar, vaste vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en voorzitter van de Stichting Ondersteuning van de Verenigde Naties (FSUN ).

Onafhankelijkheid van politieke invloed

De FSUN lijkt er volgens de Enterprise Times in te slagen de neuzen dezelfde kant op te krijgen wat betreft de kracht van blockchain op transformatieprocessen. Zo zou men gecharmeerd zijn van het vraagstuk ‘op welke manier cryptomunten onafhankelijkheid van politieke invloed kunnen leveren’. Iets wat in een studie uit 2017 van de Economic & Policy Division van de VN al zou zijn beschreven: ‘gedecentraliseerde en autonome cryptocurrencies worden bepaald door de consensus van de gebruikers over een reeks regels.

Ze zijn onafhankelijk van politieke invloed en acties van monetaire autoriteiten. Dit betekent ook dat in geval van niet-naleving door cryptocurrencies van de wetten of voorschriften van een land, er geen instelling is om verantwoording af te leggen.’

‘Blockchain beste match’

Salazar: “Nooit eerder hebben we zo’n transformatieve technologie gezien als blockchain. Of het nu wordt gebruikt om onmiddellijke buitenlandse hulp via crypto te verzenden of om ID’s voor vluchtelingen te genereren. Het heeft de kracht om de manier waarop de ontwikkelende delen van de wereld werken te veranderen, terwijl meer ontwikkelde landen de mogelijkheid krijgen efficiënter middelen te delen.

De VN richt zich vooral op het nemen van een gedecentraliseerd perspectief op de manier waarop de wereld werkt. Het toepassen van blockchaintechnologie op alle systemen zou de beste match zijn.”

Kloof overbruggen uitdaging

Toch zal het overbruggen van de kloof tussen de beruchte bureaucratische en ondoorzichtige VN niet eenvoudig zijn. Naast ook de gesloten wereld van de cryptocurrencies. Veel hooggeplaatste VN-functionarissen zouden sceptisch zijn.  Bovendien zouden rapporten van de Bank for International Settlements (BIS) niets doen om eventuele angsten weg te nemen.

Desondanks zien wereldwijd steeds meer investeerders cryptomunten als een mogelijke oplossing in plaats van een probleem. Zo zou het VN-fonds bijvoorbeeld samenwerken met PIVX (Private, Instant, Verified, Transaction) om donaties via blockchain te traceren. Bovendien ontstaan er samenwerkingsverbanden en partnerschappen tijdens frontier-tech topbijeenkomsten bij de VN, zoals het SDG Impact Fund (SDGIF).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home