Crescent, Dronematrix en Verhaert vormen consortium voor 5G-techplatform

Crescent (vroeger Option), Dronematrix en Verhaert werken samen aan een sub-6 GHz 5G Gateway-platform, gekoppeld met een Edge AI-module. Dit technologieplatform moet de weg vrijmaken voor nieuwe innovaties met een groot aantal sensoren, massieve data, lage netwerklatency en hoge betrouwbaarheid met AI-data behandeling voor slimme autonome systemen zoals drones, AGVs en robots.

Het belangrijkste doel van het platform is de mogelijkheden aantonen van echte 5G autonome systemen, maar daar stopt het niet. Crescent, Dronematrix en Verhaert willen artificiële intelligentie gedistribueerd inzetten tussen AI en cloud om een optimalisatie van dataverbruik en real-time lokale beslissingen te realiseren.

Crescent wil door de samenwerking 5G-gateways sneller kunnen commercialiseren en prototypes testen in een opstelling van Automated Guided Vehicles (AGVs) bij Atlas Copco. Dronematrix wil via het technologieplatform zijn drones inzetbaar maken voor 5G. De belangrijkste verbeteringen daar zijn snellere reactietijden en het real-time streamen van videobeelden naar de commandocentrale.

Verhaert tot slot focust in eerste instantie op een volledig autonoom zelflerende Search & Collect Automated Guided Vehicle (AGV), voorzien van een robotgrijper en bestuurd met een Deep-VSLAM algoritme.

5G kennisopbouw in Vlaanderen

“Deze vijfde generatie CloudGate van Crescent/Option zal lokale Edge AI processing combineren met snelle interactie met AI cloud platformen via het 5G netwerk. Dit laat toe om de AI-applicatie van de klant centraal te trainen en vervolgens de set van parameters toe te passen. Dit heeft enorme voordelen: de technologie zal goedkoper en groener worden, en door de autonome werking is er minder kans op uitval van communicatie door,” stelt Alain Van den Broeck, CEO bij Crescent.

“De 5G technologie zal de toepassingen van autonome drones exponentieel laten toenemen: de ‘drone-in-the-box’ wordt de killerapplicatie voor 5G. Met deze samenwerking willen we aantonen dat de ene technologie de andere activeert,” aldus Lander Vanwelkenhuyzen, General Manager bij DroneMatrix.

Lieven Claeys, Business Developer Digital Innovation bij Verhaert onderstreept het belang van 5G kennisopbouw voor Vlaanderen: “5G draait rond veel meer dan louter het netwerk en de investeringen. Hard- en software oplossingen ontwikkelen voor adequate applicaties afgestemd op 5G, leidt tot Vlaamse producten en diensten. Hierdoor gaan we niet enkel 5G apparatuur invoeren, maar ook op Vlaamse bodem bedenken, ontwikkelen en produceren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home