Chiptekort verplaatst zich naar goedkope hardware

Geavanceerde processors zijn stilaan voldoende beschikbaar, maar een tekort aan goedkope semiconductors blijft een rem op de wereldwijde hardwareproductie.

Premium chips gebakken in de modernste fabrieken rollen stilaan aan voldoende volume van de band. Denk daarbij een CPU’s en GPU’s gebakken op 14 nm, 10 nm, 7 nm en 5 nm. Computer- en smartphonefabrikanten kunnen zo hun broodnodige processors bemachtigen, maar daarmee zijn de problemen niet van de baan. Bloomberg rapporteert dat het zwaartepunt van het tekort intussen verschoven is naar eenvoudige en goedkope chips.

Even essentieel

Die bescheiden chips zijn minder interessant maar daarom niet minder essentieel. Een kleine microchip die bijvoorbeeld de stroomtoevoer bij een laptop of telefoon regelt is niet minder essentieel van de geavanceerde processor. Zonder het component kan een hardwarebouwer zijn toestel nog steeds niet afwerken.

Dergelijke eenvoudige chips worden met oudere nodes gebouwd. Ze brengen niet zoveel op, waardoor chipfabrikanten zoals marktleider TSMC niet meteen geneigd zijn om de capaciteit te verhogen. Een nieuwe chipfabriek is een enorme investering en duurt enkele jaren om te bouwen. Die moeite is te groot voor nodes die een fabrikant niet kan inzetten om chips met een hoge marge te bouwen.

Tekorten

Zo blijft het chiptekort zijn stempel drukken op de wereldwijde economie. Qualcomm en AMD laten als chipdesigners weten dat hun voorraad aan chips adequaat is, maar hardwarebouwers zoals Apple en Microsoft met de Surface-reeks blijven hinder ondervinden. De twee bedrijven geven aan dat bevoorradingsproblemen een impact blijven hebben op de productie. Zo zou Apple binnenkort niet meer voldoende schermen van toeleverancier Samsung kunnen ontvangen.

Ook autofabrikant Tesla kreunt onder het chiptekort en laat weten dat de beschikbaarheid van de juiste microchips de belangrijkste beperkende factor op de productie van nieuwe wagens is.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home