Chiptekort treft AMD minder dankzij goede voorspellingen

amd ryzen chip

AMD heeft niet zo veel last van het wereldwijde chiptekort en kan zo marktaandeel afsnoepen van Intel. Een goede marktpositie en snelle anticipatie op de veranderende situatie helpen daarbij.

AMD navigeert het wereldwijde chiptekort zonder al te veel problemen, toch zeker langs de CPU-kant. De chipreus is vaste klant bij TSMC, waar het één van de belangrijkste klanten voor de meest geavanceerde chipproductielijnen is. De CPU’s blijven in voldoende groot volume van de band rollen, zodat AMD marktaandeel kan wegpitsen van Intel.

Voorspellingen en relatie

AMD raakt zonder kleerscheuren door deze moeilijke periode dankzij twee belangrijke factoren. Dat rapporteert Reuters. Enerzijds probeert het bedrijf naarstig de vraag te voorspellen. Zo kan het maanden en zelfs jaren vooraf productiecapaciteit reserveren. AMD zou al van bij het begin van de pandemie met een vergrootglas naar de logistieke ketting hebben gekeken en kon zo de grootste problemen te snel af zijn.

Verder helpt de marktpositie van de chipbouwer. AMD is één van de grootste klanten van TSMC voor de meest geavanceerde en dure nodes van de chipbouwer. Die relatie helpt het bedrijf om de tekorten te navigeren.

De grootste problemen situeren zich bovendien niet bij de high end-chips. Minder complexe microchips voor bijvoorbeeld auto’s worden op groter volume geproduceerd, en daar zijn momenteel de grootste tekorten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home