Chiptekort bereikt binnenkort ook high-end processors volgens nieuw rapport

Het huidige tekort treft vooral low-end chips, maar de strijd om de nieuwste chipmachines maakt in de toekomst ook high-end chips beperkt verkrijgbaar.

Volgens een rapport van de WSJ verwacht de chipindustrie een daling van 20 procent in volume binnen high-end chips tegen 2024. Twee fabrikanten zitten vandaag in de spits van de technologie: TSMC (Taiwan) en Samsung (Zuid-Korea). Enkel zij kunnen high-end chips bakken en focussen op steeds kleinere nanometerprocédés door de vereiste technische knowhow en bijhorende enorme investeringen.

Nu blijkt dat beide bedrijven problemen ondervinden. In het geval van Samsung worstelt het bedrijf met de volgende verkleinende stap naar 4 nanometer. Volgens Infosys haalt het proces vandaag maar een rendement van 35%, wat betekent dat er heel wat chips de vuilbak in moeten omdat ze niet voldoen. Het lage rendement duwt grote klanten zoals Qualcomm en Nvidia richting TSMC omdat het beloofde grote volumebestellingen niet volledig kan opleveren.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

TSMC worstelt dan weer met de aankoop van chipmachines. Het kan er niet genoeg vastkrijgen van ASML, wat resulteert in langere wachttijden door een lager dan gewenste productiecapaciteit. Daarnaast is er ook een groot tekort aan wafers om chips te bakken. Daar verwacht de industrie ook nog een flessenhals tot 2024.

Als gevolg hebben zowel Qualcomm als Nvidia recent investeerders op de hoogte gebracht dat de logistieke keten de komende periode uiterst lastig blijft. Vermoedelijk heeft de lagere productie van high-end chips ook een impact op andere grote afnemers zoals Apple, AMD en Intel. Die laatste heeft zelf eigen chipfabrieken, maar rekent binnen bepaalde chipcategorieën ook op de productiecapaciteit van TSMC.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home