Bosch investeert 3 miljard euro in chipproductie en onderzoek

De Duitse technologiereus Bosch plant een investering van drie miljard dollar in de halfgeleiderbranche tegen 2026. De investering is onderdeel van een groter plan om de Europese chipindustrie te boosten. Bosch zal onder andere twee nieuwe ontwikkelingscentra openen in Dresden en Reutlingen. Daarnaast voorziet Bosch 3.000 m² extra cleanroom in de waferfabriek in Dresden.

De investering van drie miljard euro is steun vanuit Europa en de Duitse overheid in het kader van de European Chips Act. Zo subsidieerde Europa ook al fors in de bouwkosten van de Duitse Intel-fabriek. Tegen 2030 wil Europa via de European Chips Act liefst 43 miljard euro investeren in productie, research en innovatie.

Tegen 2025 zal Bosch 400 miljoen euro uit de eigen investeringspot halen voor de uitbreiding van de productiecapaciteit en de omzetting van bestaande fabrieksruimte naar cleanroom. Bosch wil de fabriek in Reutlingen vergroten met 3.600 m². De totale clean-room oppervlakte zal uiteindelijk ruim 44.000m² bedragen.

lees ook

Welke uitdagingen moet de chipsector overwinnen voor het een oplossing voor Alzheimer heeft?

Mikken op de autosector

Bosch voorziet hoofdzakelijk investeringen in de productie van halfgeleiders voor de automobielsector. Daarvoor mikken ze eerder op de processen tussen 40 en 200 nanometer in plaats van de next-gen microprocessors waarvoor processen van 5 en 3 nanometer nodig zijn. “Europa kan en moet inzetten op de eigen sterkte in de halfgeleiderindustrie”, zegt Stefan Hartung, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Bosch. “Meer dan ooit moet het doel zijn om chips te produceren voor de specifieke behoeften van de Europese industrie. En dat betekent niet alleen de kleinste chips op nano-grootte.”

De verwachting is dat de waarde van halfgeleiders in auto’s zal verviervoudigen in de komende jaren. Het is dan ook logisch dat Bosch daar een graantje van wil meepikken. Al geeft Bosch ook meteen mee dat het bedrijf open staat voor vernieuwing, zoals onderzoek naar systems-on-a-chip. Radarsensoren op zelfrijdende auto’s zijn hiervan een voorbeeld. Bosch wil die kleiner maken en dus goedkoper om te produceren.

lees ook

‘Chipfabrieken zijn de nieuwe olievelden’: Von der Leyen en Gelsinger omkaderen EU-ambities

Micro electro-mechanische systemen (MEMS)

In 2026 wil Bosch starten met de productie van MEMS, micro electro-mechanische systemen, door middel van aangepaste halfgeleider productiemethodes. Met de MEMS mikt Bosch op de gebruikersmarkt, bijvoorbeeld voor projectiemodules in het frame van smart glasses. Een andere focus van Bosch is dan weer de productie van nieuwe types halfgeleiders.

Het bedrijf heeft ervaring in de productie van componenten uit siliciumcarbide. Door de stijgende vraag vanuit de markt van elektrisch en hybride voertuigen, onderzoekt Bosch het potentieel van andere materialen zoals galliumnitride.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.