Belgische telecomprijzen zijn de hoogste van de EU

mobiele antenne 5G

In geen enkel land van de Europese Unie betaalt een burger meer voor telecomdiensten. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Een Belg betaalt op jaarbasis 76 procent meer voor telecomdiensten dan de gemiddelde EU-burger. Dat berekende Eurostat. Ons land is traditioneel één van de duurste van de EU maar nam in 2019 een extra voorsprong. De cijfers zijn gebaseerd op de totale telecomgerelateerde uitgaven gedurende een jaar. Denk daarbij niet alleen aan de kost van abonnementen (al dan niet onderdeel van een pakket) maar ook hardware zoals smartphones.

Duopolie

Volgens Test Aankoop is het evenwel de abonnementsprijs die het meeste doorweegt op de Index. De consumentenorganisatie hekelt het duopolie van Proximus en Telenet. De komst van Orange in de markt is een goede zaak, maar omwille van de vastgelegde groothandelprijzen blijft de impact van deze speler beperkt. Verder consolideert het landschap met onder andere de overname van prijsvechter Mobile Vikings door Proximus.

telecom-prijsindex-eurostat

De strategie van de Belgische providers berust verder sterk op bundels waarin allerlei diensten gecombineerd worden. Dergelijke bundels maken het in de praktijk extra moeilijk voor klanten om over te stappen van een bestaande provider, wat de hoge prijzen in de hand werkt.

Stijgende trend

De cijfers zijn gebaseerd op 2019. Tussen 2016 en 2018 betaalde de Belg nog zo’n 44 procent meer dan het Europese gemiddelde, daarvoor lag de meerprijs rond de 30 procent. Tien jaar geleden betaalden we met z’n allen maar 12 procent meer dan het gemiddelde. De cijfers van Eurostat tonen een heel duidelijke trend richting alsmaar hogere prijzen vergeleken met de rest van de EU.

Nederlanders betalen in contrast maar 28 procent meer dan het gemiddelde, al gaat de situatie ook daar de verkeerde kant op. Duitsland zat de afgelopen jaren rond het gemiddelde maar ziet in 2019 een stijging naar 20 procent, de Fransen betalen zelfs 6,5 procent minder dan het gemiddelde.

lees ook

Proximus rolt echt 5G-netwerk uit op handvol locaties

De absolute prijzenkampioen is Roemenië, waar telecom maar liefst 62 procent goedkoper is dan in de rest van de Unie. Ook landen als Polen en Litouwen doen het erg goed. Het valt nog op dat de prijs in Europese landen die geen onderdeel zijn van de EU nog een stuk hoger liggen. Zo betaalt de gemiddelde IJslander maar liefst 111 procent meer.

Kwaliteit

De index van Eurostat zegt voor alle duidelijkheid niets over de kwaliteit van de telecomdiensten in de EU-landen. Eerder onderzoek van Opensignal toonde aan dat operatoren in ons land inderdaad erg duur zijn, maar de kwaliteit van de netwerken ook bovengemiddeld is. De vraag is maar hoe lang dat nog waarheid blijft. Ons land loopt immers een mooie achterstand op wat de uitrol van 5G betreft door het uitblijven van de broodnodige frequentieveiling daarvoor. De verantwoordelijkheid voor dat fiasco ligt bij de politiek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home