Belgische politie zet VR in tijdens de training op stressvolle situaties

Foto werd verspreid bij de aankondiging van de VR-training voor politiemensen

De Belgische politie bereidt zichzelf voor op gijzelingen, betogingen en andere stressvolle situaties met Virtual Reality. Op Campus Vesta, het opleidingscentrum voor veiligheidstrainingen, demonstreerde politiemensen de mogelijkheden.

Politietraining met VR is onderdeel van het project ‘Shotpros’. Dat project probeert de training van Europese politiemensen te verbeteren en meet de invloed van stressvolle situaties op het gedrag, de beslissingen en het handelen. Het project verwierf meer dan 5 miljoen euro subsidies van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Uit België zien we het crisiscentrum, de politie, de universiteit KU Leuven en Campus Vesta tussen de partners verschijnen.

Demonstratie

De Belgische politie neemt deel aan het project en demonstreerde dinsdag hoe zo’n training er aan toe gaat. De demonstratie ging door op Campus Vesta in Ranst. Daar vindt momenteel en tweedaagse conferentie plaats waar ‘de politie van de toekomst’ werd voorgesteld in het bijzijn van Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken en Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen.

“Het stemt dankbaar dat de Europese Unie en vele andere partners de krachten en middelen bundelden voor dit project”, volgens gouverneur Berx. “In 2019 startte het project met 250.000 agenten die instaan voor de veiligheid van zestig miljoen burgers. Nu, drieënhalf jaar later, telt het project 825.000 agenten die zich samen inzetten voor de veiligheid van 230 miljoen burgers.”

lees ook

Federale Politie gebruikte Clearview AI toch meermaals in een testfase

Informatie uitwisselen

Met de conferentie hoopt de Belgische politie technologische samenwerkingen op te zetten met collega’s uit andere Europese landen. Dat is ook één van de ambities van het project Shotpros en daarom werd het ‘VR & Police Network’ al opgericht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home