Veel Belgische banken ontbreekt het aan een actiegerichte strategie rondom fintech en digitalisering. Ze lopen daardoor het risico achter te blijven. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de Nationale Bank van België onder banken, betalingsspecialisten, aanbieders van elektronische gelddiensten en verzekeraars.
Naast fintech, waar technologie wordt ingezet om producten en diensten aan te bieden, wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van robotadvies of blockchain. De Belgische centrale bank is naar eigen zeggen al langer actief op het gebied van fintech en richtte onder meer met beurswaakhond FSMA een fintechcontactpunt op.
Distributed bank
Van de ondervraagden denkt ruim 63 procent dat banken zich zullen moderniseren en digitaliseren, zeker gezien digitalisering bij de meeste banken al zijn intrede heeft gedaan. Toch sluit ruim 62 procent de mogelijkheid niet uit dat traditionele banken op termijn overbodig worden. Ook wordt het idee van een zogeheten ‘distributed bank’ niet uitgesloten.
Bij dit model verdelen banken en fintechspelers de markt onder elkaar, wat traditionele partijen de mogelijkheid geeft om te overleven.
Volgens het onderzoek, dat De Tijd kon inkijken, verschilt de fintechbenadering van de grote banken nauwelijks. Zo hebben ze een positieve toekomstvisie, maar zouden er wel weer significante verschillen zijn in aanpak en maturiteit tussen de banken.
Aanbevelingen
‘Verscheidene banken lijken geen duidelijke en actiegerichte strategie te hebben in hun benadering van fintech en digitalisering en lopen daarom het risico achter te blijven’, aldus het rapport, die verder geen uitlatingen doet welke banken het precies betreft.
Om relevant en concurrentieel te kunnen blijven, zouden de financiële instellingen volgens de Nationale Bank continue alert moeten blijven en een aantal aanpassingen moeten doen. Zo zou het aantrekken van bestuurders met expertise in IT, het implementeren van innovatie en of het managen van veranderingen risico’s doen afnemen.
Ook het installeren van een adviesraad en een directielid-bestuurder als hoofd van innovatie wordt aanbevolen door het rapport, naast ook voldoende interactie tussen de verantwoordelijken voor innovatie en de raad van bestuur.
Gerelateerd: Brussel wil EU fintech naar zich toe trekken met nieuw wetsvoorstel