Tijdens een indrukwekkende bijeenkomst van een veertigtal experts legt de Belgische overheid zijn plannen op tafel om artificiële intelligentie (AI) degelijk te omkaderen. Het resultaat is de AI 4 Belgium-strategie, die de AI-gemeenschap heeft gebouwd.
Vicepremier Alexander De Croo wil dat AI bovenaan de agenda staat. Vandaag is dat al het geval in de technologiewereld, maar volgens hem moet het ook in de samenleving en de politiek zo zijn. Hij is op zoek naar de interactie tussen tech en mens. Dat is volgens hem het doel van AI 4 Belgium.
Philippe De Backer, Minister van Digitale Agenda, steekt direct van wal met een mopje: “Zelfs AI kan niet voorspellen hoelang ik dit ga doen.” Hij wil de focus leggen op een Belgische strategie en heeft een veertigtal experts gevraagd wat volgens hen een goed plan van aanpak is rond AI. Die experts zijn de créme de la créme binnen de Belgische technologiewereld. Er is met andere woorden een indrukwekkende delegatie aanwezig.
AI-kennis
Vice-premier Alexander De Croo: “Onbekend is onbemind. Maar door een gebrek aan kennis over AI kan België kansen op economische ontwikkeling en welvaart en welzijn mislopen. Agoria schat dat digitalisering en AI tegen 2030 860.000 jobs kunnen creëren. In plaats van achter de trend aan te lopen, willen we een versnelling hoger schakelen. We hebben de ambitie om de juiste kennis en skills te ontwikkelen zodat we de maatschappelijke en economische vruchten van AI kunnen plukken.”
Philippe De Backer: “Ik geloof dat AI de jobmotor van de toekomst kan worden voor ons land. Met de opkomst van 5G, IoT, robotica en artificiële intelligentie beleven we de vierde industriële revolutie. Daarin gaat het meer om hersenen en creativiteit, dan om spierkracht en zweet. Dat jongeren de juiste skills aanleren is essentieel in een innovatieve, digitale kenniseconomie. Daarom moeten we in ons onderwijs meer inzetten op coding, algoritmisch denken en wetenschap en techniek. Zo bereiden we ons voor op de toekomst.”
Vooral theorie
Tijdens de persconferentie merken we al snel dat we naar een theoretisch verhaal luisteren, waar nog flink aan moet worden gesleuteld. Mieke De Ketelaere, AI-expert bij SAS, legt de vinger op de wonde: “We hebben nood aan een gemakkelijke toegang tot open data. Om vertrouwen op te bouwen bij mensen, moeten we eerst de schrik weghalen. Ze moeten de oplossingen kennen waarvoor data wordt gebruikt.”
Andrus Ansip, vice-president bij de Europese Commissie, haalt pijnlijke cijfers boven om het belang van AI-sturing te benadrukken. “In een rapport van 2016 investeerden we 3 tot 4 miljard dollar in AI, vergeleken met 15 tot 23 miljard dollar in de VS. We willen absoluut een budget realiseren van 20 miljard dollar tegen 2020.”
Herman Derache, Managing Director bij Sirris, laat nog weten dat de Vlaamse overheid een groot plan voorbereidt om 30 miljoen euro per jaar in AI te investeren. Het programma is volgens hem al zes maanden in de maak en is een initiatief van Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie. Minister Muyters was vandaag niet aanwezig op dit event, aangezien hij in Antwerpen een ander innovatief project moest inhuldigen.
Gerelateerd: Supercomputers voor de kmo: waarom iedere organisatie wel een HPC-systeem kan gebruiken