Bedrijven gebruiken steeds vaker BI-platformen

Business Intelligence

Bedrijven met meerdere Business Intelligence (BI)-platformen zijn niet meer uniek. Volgens een onderzoek van Forrester worden ze steeds meer gebruikt. De BI-structuur groeit gestaag, maar traag.

Organisaties gebruiken steeds vaker BI-platformen. Eerder al schreven we over de meest geliefde BI-applicaties onder bedrijven. Respondenten van een onderzoek van Forrester geven aan dat 86 procent twee of meer platformen hanteert, 61 procent vier of meer en 25 procent zelfs 10 of meer.

Gebruik van de BI-structuur

Hoewel het gebruik van BI-platformen kleine stapjes vooruit zet, blijft het stijgen op de groeicurve. De weerstand van IT’ers en die van BI-verkopers om te integreren met hun directe concurrentie zit er vast tussen voor de snelheid. Toch zien we de structuur zichzelf manifesteren op verschillende gebieden:

  • als een gemeenschappelijk BI-portaal: één plek waar je als bedrijf kan zoeken, samenwerken, workflows kan creëren, categoriseren en statistieken (zoals data en rapporten) kan beveiligen, over verschillende BI-platformen heen. BI Hub, Digital Hive, Metric Insights en ZenOptics kunnen je hier bij helpen.
  • als een gemeenschappelijke data-catalogus: een catalogus voor alle gegevensbronnen, gebruikt door verschillende BI-platformen. Net zoals het portaal kan je deze catalogus ook gebruiken voor het beheer van die bronnen. Op die manier kan – onder andere – de kwaliteit van de data in kaart worden gebracht. Een voorbeeld hiervan is LTI’s Mosaic Catalog.
  • een BI-platform als semantische laag: een platform dat andere platformen toestaat om zijn semantische laag te gebruiken. Zo een semantische laag transformeert data in een verstaanbare taal. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft Power BI en MicroStrategy (die enkel XML gebruikt). Oracle Analytics Cloud en Analytics Server ondersteunen ook derde-partij connecties via Java Database Connectivity, maar juichen dit niet zozeer toe.
  • als platform-naar-platform connectoren: de mogelijkheid om een dashboard of rapport via een ander BI-platform te bekijken. Dat kan je als bedrijf door Google Looker te verbinden met Qlik, Sisense en Tableau. Daarnaast kan je Yellowfin verbinden met Microsoft SQL Server Reporting Services en TIBCO Jaspersoft.
  • voor de integratie van metadata: door het gebruik van een uitwisselingsstandaard kan je tot slot ook metadata van een BI-platform integreren. Op dit moment ondersteunen enkel IBM, Microsoft, Oracle, SAP en SAS zo’n standaard. Spijtig genoeg zijn deze meestal alleen goed voor platform-naar-platform omzettingen en initiële implementaties, omdat we niet weten of cliënten metadata van verschillende BI-platformen synchroniseren in real time.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home