Auteursrecht voorkomt niet dat foto’s in AI-database terechtkomen

gezichtsherkenning

Onderzoekers voor gezichtsherkenning houden bij het gebruik van foto’s vaak geen rekening met auteursrechten van de fotograaf. Ook wordt er doorgaans geen toestemming gevraagd aan mensen die zijn gefotografeerd. De huidige auteursrechten zijn dan ook onvoldoende om je gezicht te beschermen tegen scannen, aldus Creative Commons (CC).

De Amerikaanse organisatie CC bevordert het vrijer beschikbaar maken van creatieve werken zoals foto’s. Bij traditioneel auteursrecht of copyright is dat doorgaans niet het geval. De organisatie biedt eigen licenties aan, die copyrighthouders zelf kunnen verspreiden. Derden weten zo dat de betreffende werken gewoon verspreid, gekopieerd en in sommige gevallen zelfs bewerkt mogen worden.

Nu blijkt volgens NBC dat onderzoekers voor gezichtsherkenning, zoals IBM, hun algoritmen vaak voeden met foto’s van openbaar beschikbare collecties. Foto’s die wel beschermd zijn door een Creative Commons-licentie, maar waarbij de personen op de afbeeldingen niet om toestemming zijn gevraagd.

Individuele privacy

Ryan Merkley, CEO van Creative Commons, stelt dan ook dat auteursrecht geen goed hulpmiddel is om individuele privacy te beschermen. “Onze licenties zijn ontworpen om een specifieke beperking aan te pakken, wat ze ook heel goed doen: het ontgrendelen van beperkende auteursrechten. Het auteursrecht is geen goed hulpmiddel om de individuele privacy te beschermen of om onderzoeksethiek in artificiële intelligentie (AI)-ontwikkeling aan te pakken”

“Bovendien reguliert het ook niet het gebruik van online bewakingsinstrumenten. Die kwesties horen in de openbare beleidsruimte en goede oplossingen zullen zowel de wet als de gemeenschapsnormen van CC-licenties en online gedeelde content in het algemeen in overweging nemen.”

Flickr

Volgens NBC zou IBM meer dan een miljoen foto’s van Flickr hebben gehaald om gezichtsherkenningsprogramma’s te trainen. Veel Flickr-fotografen en de gefotografeerde personen zouden niet zijn gewaarschuwd dat hun afbeeldingen werden gevoed met algoritmen voor gezichtsherkenning.

IBM verklaarde vervolgens weer aan The Verge dat het bedrijf ‘de privacy van personen zeer serieus neemt en de grootste zorgvuldigheid heeft betracht bij het naleven van privacybeginselen. Hieronder vallen ook het beperken van de Diversity in Faces-dataset tot openbaar beschikbare afbeeldingannotaties en het beperken van de toegang van de dataset tot geverifieerde onderzoekers’.

Vrijelijk gebruik content

CC heeft inmiddels een geheel nieuwe sectie toegevoegd aan zijn pagina met ‘veelgestelde vragen’. Het bedrijf is zich ervan bewust dat het redelijk is dat alle soorten inhoud vrijelijk kan worden gebruikt. De nieuwe sectie gaat in op vragen over hoe AI-gebruik de voorwaarden van een CC-licentie al dan niet schendt.

Zo is onder meer te lezen: ‘Dit is een van de blijvende eigenschappen van onze licenties. Ze zijn zorgvuldig ontworpen voor nieuwe technologieën waarbij auteursrecht een rol speelt. Er is geen speciale of expliciete toestemming vereist met betrekking tot nieuwe technologieën vanuit auteursrechtelijk oogpunt.’ 

 

Lees ook: Schiphol begint met nieuwe proef voor boarden met gezichtsherkenning

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home