De EU wil in het kader van de DMA dat Apple heel wat functionaliteit in iOS toegankelijk maakt voor derden. In een voorlopig overzicht detailleert de unie die eisen verwijzend naar concrete functies. Apple is niet enthousiast.
De Europese Unie wil dat Apple iOS en de iPhone openstelt voor derden. Dat moet in het kader van de Digital Markets Act (DMA). Apple heeft volgens die nieuwe regelgeving een rol als gatekeeper. Dat wil zeggen dat de oplossingen van het bedrijf zo alomtegenwoordig zijn, dat Apple zijn machtspositie niet mag misbruiken. De DMA eist openheid en interoperabiliteit van gatekeepers, om zo technologiemonopolies te verzwakken.
De EU startte eerder al verschillende procedures om na te gaan in welke mate Apple conform de DMA handelde, en stelde het bedrijf in de zomer formeel in gebreke. Nu deelt de unie een lijst van functies in iOS die op dit moment gesloten zijn, maar Apple moet openstellen. Het gaat om functionaliteit die Apple heeft dichtgetimmerd, waardoor een ingesloten ecosysteem ontstaat. In totaal ziet de commissie elf punten waarop aanpassingen nodig zijn, verdeeld over vier domeinen.
Functionaliteiten voor interactiviteit
iOS-meldingen:
- Derden moeten toegang krijgen tot iOS-meldingen, inclusief volledige metadata. Dit omvat ook meldingen op Apple-apparaten zoals Apple Watch.
- Gebruikers moeten meldingen kunnen beheren en beantwoorden op niet-Apple apparaten.
Achtergronduitvoering:
- Derden krijgen dezelfde achtergrondmogelijkheden als Apple, zoals het scannen naar apparaten via Bluetooth en netwerktoegang.
- Beperkingen moeten gelijk zijn aan die voor Apple-apparaten.
Automatische audio-overdracht:
- Derden krijgen toegang tot data en protocollen die Apple gebruikt om audio tussen apparaten te schakelen, zoals tijdens een gesprek of mediastreaming.
Functionaliteiten voor gegevensoverdracht
Peer-to-peer Wi-Fi:
- Apple moet derden toegang geven tot snelle, directe Wi-Fi-verbindingen zonder tussenliggende infrastructuur.
AirDrop:
- Niet-Apple apparaten moeten kunnen functioneren als AirDrop-apparaten, inclusief ontdekken, verzenden en ontvangen van bestanden.
Media casting (AirPlay):
- Derden moeten toegang krijgen tot AirPlay-functionaliteiten, zoals media casten tussen apparaten, met behoud van dezelfde kwaliteit.
Close-range bestandsoverdracht:
- Derden mogen gebruik maken van communicatieprotocollen zoals Bluetooth en NFC voor bestandsoverdracht, met dezelfde toegankelijkheid als Apple’s oplossingen.
Functionaliteiten voor apparaatinstelling en configuratie
Proximity pairing:
- Derden krijgen toegang tot eenvoudige apparaatkoppeling, vergelijkbaar met hoe Apple AirPods of Apple Watch configureert.
Automatische Wi-Fi verbinding:
- Derden krijgen toegang tot opgeslagen Wi-Fi-netwerkgegevens op iOS-apparaten, om verbinding te maken zonder extra gebruikersinteractie.
NFC-functionaliteit in Reader/Writer-modus:
- Apple moet volledige toegang bieden tot NFC-functionaliteit, inclusief betalingen en smartcard-interacties.
Algemene maatregelen
Maatregelen voor alle functies:
- Gelijkheid: De interoperabiliteit moet net zo effectief zijn als voor Apple-apparaten.
- Toegankelijkheid: Apple mag geen technische, contractuele of commerciële beperkingen opleggen.
- Gebruikerservaring: Derden mogen geen extra frictie ervaren, zoals meerdere toestemmingsprompts of ingewikkelde instellingen.
- Kosten: De toegang moet gratis zijn, zonder directe of indirecte kosten.
- Transparantie: Apple moet gedetailleerde technische documentatie en ondersteuning bieden.
Deze eisen staan nog los van andere manieren waarop Apple tegen de DMA zondigt. Zo vindt de EU het gesloten App Store-beleid van het bedrijf niet conform met de wetgeving.
Open ecosysteem
Het hele eisenpakket valt als volgt samen te vatten: de EU wil dat Apple zijn ecosysteem openstelt voor derden, zodat Apple-toestellen kunnen functioneren met randapparatuur die niet van Apple is. Wie een iPhone heeft, moet bijvoorbeeld een smartwatch van een ander merk kunnen kopen zonder dat de functionaliteit daarvan artificieel ingeperkt is door Apple zelf. Ook mag Apple uitwisseling van gegevens, de mogelijkheid om media te casten en andere zaken niet beperkten.
De EU verplicht Apple niet om proactief integraties met oplossingen van derden te voorzien. Wel moeten gebruikers de kans krijgen om zelf te beslissen om derden te vertrouwen op hun toestel, zonder dat ze daarvoor gestraft worden met gebrekkige functionaliteit. Dat moet de concurrentie rond de iPhone een boost geven.
Paniekzaaierij van Apple
Apple van zijn kant is geen fan, maar heeft weinig argumenten ten gronde. Het bedrijf trekt de kaart van de privacy, maar doet dat niet te goeder trouw. Zo beweert Apple dat het de privacy van gebruikers bewaakt, en dat die privacy te grabbel ligt wanneer het de DMA-regels zou volgen. Het verwijst daarbij naar alle toegang die Meta wil voor zijn apps binnen iOS. Apple blokt die toegang vandaag succesvol af. Met de EU-regels, mag dat niet meer.
Dat gaat voorbij aan de kern van de zaak. Apple moet Meta geen toegang geven tot alle toestellen, het moet gebruikers de mogelijkheid geven om zelf te kiezen dat ze Meta die toegang willen verlenen. Apple positioneert zich als de enige partij ter wereld die in staat is verantwoordelijkheid te nemen inzake privacy, terwijl gebruikers domme schapen zijn die niet zelf mogen beslissen.
lees ook
EU beschuldigt Apple formeel van niet naleven DMA
Apple zaait verder angst voor een situatie waarbij bedrijven interoperabiliteit zouden inzetten als wapen. Opnieuw gaat dat voorbij aan het feit dat een simpel menu om toegang te beheren, zoals bij Android, al die problemen oplost.
Apple is een makelaar die je een huis verkoopt, maar de sleutel van de voordeur bijhoudt. In de plaats daarvan neemt de makelaar plaats voor die deur als portier, met totale zeggenschap over wie binnen mag. Zou jij de sleutel krijgen, dan zou je meteen alle dieven van de buurt binnenlaten, klinkt het.
Alles voor het geld (onder het mom van privacy)
Als het gaat over toegang inzetten als wapen, kan Apple beter naar zichzelf kijken. De EU heeft USB-C door de strot van het bedrijf moeten rammen. Apple wilde vasthouden aan lightning, dat technisch inferieur was maar waarvoor Apple licentiekosten aan fabrikanten kon aanrekenen.
Laat het duidelijk zijn: Apple vreest niet dat Meta de data van gebruikers gaat stelen en het de enige partij ter wereld is die daartegen kan optreden, Apple vreest dat je een Samsung-smartwatch gaat kopen in de plaats van een Apple Watch, dat vrienden en collega’s geen iPhone nodig hebben om te Airdroppen, en dat je volgende computer geen Mac moét zijn omdat je vast zit in het ecosysteem.
Wat nu?
De eisen van de EU zijn niet definitief. De Unie staat open voor feedback, zowel van derde partijen als van Apple zelf. Het is wel de bedoeling dat Apple met de lijst aan de slag gaat, en dan verslag uitbrengt aan de commissie over de ondernomen stappen. Het Amerikaanse bedrijf zal hoogstwaarschijnlijk zo weinig mogelijk doen en zo lang mogelijk wachten, in een poging het eigen ecosysteem zo gesloten mogelijk te houden.