Apple en Ericsson sluiten deal na jarenlang patentengevecht

5G

Het staakt-het-vuren, na een dispuut dat startte in 2015, komt er na groeiende geruchten dat Apple werkt aan eigen 5G modems.

Apple en Ericsson hebben een vredesdeal gesloten. Dat schrijft de Zweedse multinational in een persbericht. Met het akkoord komt een einde aan jarenlang bekvechten en processen aanspannen over patenten en licenties. De details van het akkoord zijn niet bekend gemaakt. Toch gaat het volgens Ericsson om een meerjarige overeenkomst met kruislicenties voor essentiële mobiele technologie en octrooirechten.

Jarenlang gekibbel

Beide techgiganten kibbelen al jaren over mobiele technologie. In 2015 sleepte Apple Ericsson voor de rechte om gunstigere voorwaarden te krijgen voor LTE patenten. Ericsson reageerde met een eigen rechtszaak waarin het stelde dat de iPhone en iPad inbreuken maakte op gepatenteerde ideeën. Beide partijen sloten kort nadien een overeenkomst voor zeven jaar, schrijft Engadget. Vorig jaar, met de einddatum van het akkoord in zicht, laaide het vuur weer op.

Dit keer was het Ericsson dat een rechtszaak aanspande tegen Apple omdat die probeerde de royaltytarieven te verlagen. Apple ging in de tegenaanval met een eigen zaak waarin het beweerde dat Ericsson ongeoorloofde druk uitoefende op de verlenging van het akkoord. Begin dit jaar was het de beurt aan de Zweden om naar de rechter te stappen, over 5G-licenties. Nu is er dus opnieuw vrede gesloten tussen beide techspelers.

“We zijn verheugd dat we met deze overeenkomst de geschillen met Apple kunnen beslechten”, schrijft Christina Petersson, Chief Intellectual Property Officer bij Ericsson. “De deal is van strategisch belang voor ons 5G-licentieprogramma. Door het akkoord kunnen beide bedrijven zich blijven richten op het op de wereldmarkt brengen van de beste technologie.”

Eigen Apple 5G-modems

De timing van het akkoord is significant. Het heeft er volgend Engadget mee te maken dat Apple naar verluidt zelf 5G-modems ontwikkelt om de Qualcommchips te vervangen. Apple kocht het grootste deel van Intels modemactiviteiten op. Het bedrijf zou zelfs subtiel aanwervingen doen in de achtertuin van Qualcomm.

De overeenkomst met Ericsson komt Apple goed uit. Door juridische conflicten te vermijden, effent Apple het pad voor de eigen modems. Volgens de geruchtenmolen zou Apple al in 2023 de eigen gemaakte componenten kunnen gebruiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home