Anthropic aangeklaagd wegens schending auteursrechten

anthropic claude 3

Het AI-bedrijf Anthropic is aangeklaagd omdat het auteursrechtelijk materiaal zou gebruiken voor het trainen van zijn AI-model Claude. Drie auteurs dienden de klacht in.

Anthropic, het AI-bedrijf achter het Claude-model, is aangeklaagd door drie auteurs in de VS wegens schending van auteursrechten. Volgens Reuters gaat het over de schrijvers en journalisten Andrea Bartz, Charles Graeber en Kirk Wallace Johnson. De auteurs beweren dat Anthropic hun boeken en dat van honderdduizenden anderen misbruikt zou hebben om zijn AI-chatbot Claude mee te trainen.

Schending auteursrechten

De schrijvers en journalisten Andrea Bartz, Charles Graeber en Kirk Wallace Johnson dienden maandag een klacht in tegen Anthropic. De auteurs zeiden in hun klacht dat Anthropic “een miljardenbedrijf heeft opgebouwd door honderdduizenden auteursrechtelijk beschermde boeken te stelen.” Verder haalden ze aan dat Anthropic illegale versies van hun werk en anderen gebruikte om Claude te leren reageren op menselijke aanwijzingen.

lees ook

OpenAI transcribeerde naar verluidt meer dan een miljoen uur aan YouTube-video’s

Dit is niet de eerste keer dat Anthropic te maken krijgt met een aanklacht. Vorig jaar deed een gelijkaardig scenario zich voor, maar dan met muziekuitgevers die beweerden dat het AI-bedrijf hun songteksten misbruikten als trainingsdata.

AI-modellen worden getraind op basis van grote datasets die via bronnen zoals het internet verkregen worden. Deze informatie is toegankelijk voor iedereen, maar dat betekent niet dat je het zomaar mag gebruiken. Wanneer de makers van de content niet om toestemming worden gevraagd of een vergoeding krijgen, spreekt men van het schenden van auteursrechtelijke materialen. Niet alleen Anthropic, maar ook OpenAI en Microsoft pleiten zich hier reeds schuldig aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home