In het eerste kwartaal van 2024 groeide het marktaandeel van AMD opnieuw, ten koste van dat van Intel. Die fabrikant blijft wel veruit de grootste.
In het eerste kwartaal van 2024 heeft AMD een groter percentage van de markt naar zich toegetrokken vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Zowel in het server- als het desktop-segment boekt de processorspecialist vooruitgang. Op het mobiele slagveld vecht Intel wel terug, met een hoger aandeel met dank aan Core Ultra.
In de servermarkt heeft AMD dankzij het succes van het Epyc-portfolio 23,6 procent van de markt in handen. Een jaar eerder was dat nog maar achttien procent. Voor desktops klimt het x86-marktaandeel van 19,2 procent naar 23,9 procent. Let wel: de desktopverkoop in het algemeen is gedipt in het eerste kwartaal van dit jaar, ook bij AMD. Concurrent Intel zag zijn aantal verscheepte CPU’s echter harder terugvallen.
AMD boekt consistente groei sinds de introductie van Epyc voor de server en Ryzen voor de desktop. De krachtige chips van het bedrijf worden gesmaakt en vind je intussen overal terug. AMD biedt over het algemeen krachtigere processors dan Intel in een overzichtelijker portfolio aan een interessanter prijskaartje. Op papier zijn de chips van AMD heel vaak de beste keuze, maar het enorme overgewicht en de jarenlange monopoliepositie van Intel zorgt ervoor dat het bedrijf toch veruit de grootste blijft.
Core Ultra en laptops
In het laptopsegment vecht Intel zelfs terug. Ook daar groeide AMD vergeleken met een jaar eerder (van 16,2 procent naar 19,3 procent), maar tegenover vorig kwartaal kende AMD een terugval (van 20,3 procent naar 19,3 procent). Intel haalde een extra procentpunt binnen met dank aan de nieuwe Core Ultra-processors. Bovendien heeft Intel lopende overeenkomsten met laptopfabrikanten waardoor zijn chips toch nog vaker exclusief in aantrekkelijke toestellen verschijnen dan die van AMD.
Mercury Research merkt nog op dat de algehele x86-markt onder druk staart van ARM. Vooral dankzij Apple is het aandeel van die technologie in het laptopsegment geklommen van 10,3 procent vorig kwartaal tot 11,1 procent nu.