AMD koopt FPGA-specialist Xilinx voor 35 miljard dollar

Brave new (chip)world

AMD neemt Xilinx over voor 35 miljard dollar. De overname schudt de semiconductorsector door elkaar en biedt een antwoord op de nieuwe strategie van Intel, nog voor die goed en wel van grond is.

Advanced Micro Devices, AMD in de volksmond, koopt Xilinx volgens Bloomberg. De zet is niet onverwachts maar brengt een grondige metamorfose van de semiconductormarkt met zich mee. AMD betaalt 35 miljard dollar in aandelen voor het bedrijf. De overname geeft de concurrentiepositie van de processorspecialist een enorme boost, zowel tegenover Intel als tegenover Nvidia.

De sterktes van Xilinx en AMD

Xilinx draait al sinds 1984 mee en is de uitvinder van de Field Programmable Gate Array of FPGA. Een FPGA is een soort boetseerbare microchip. De chips bestaan uit een veelvoud aan schakelingen die gebruikers via firmware kunnen configureren tot een microchip op maat. Met een FPGA kan je een accelerator bouwen op maat van een unieke workload, zonder dat je ook daadwerkelijk een fysieke chip moet designen. Accelerators worden steeds belangrijker in het datacenter en daarmee ook FPGA’s. We analyseerden eerder dit jaar in detail wat het belang van de FPGA in het datacenter is. De samenvatting: de chips zijn een onmiskenbaar onderdeel van het datacenter van morgen.

FPGA’s worden in toestellen op maat geprogrammeerd om specifieke functies te vervullen.

FPGA’s vind je verder terug in gespecialiseerde hardware. Denk daarbij in eerste instantie aan netwerkapparatuur. De FPGA’s worden in die toestellen op maat geprogrammeerd om specifieke functies te vervullen. Xilinx lijdt momenteel onder de handelsrestricties in de VS, aangezien Huawei één van de grootste klanten was. Het bedrijf gebruikt FPGA’s voor zijn netwerkhardware.

AMD verovert met zijn Epyc-chips een steeds groter aandeel van de servermarkt, maar Intel blijft absoluut marktleider. Aan de kant van de traditionele accelerators heeft AMD zijn eigen gpu’s en dat legt de fabrikant geen windeieren. De combinatie van cpu en gpu binnen dezelfde fabrikant is krachtig en zorgde er al voor dat AMD enkele van ’s werelds krachtigste supercomputers van morgen mag bouwen.

Aanval op OneAPI van Intel

Intel, dat met de Xeon line-up nog steeds het gros van de servers van rekenkracht voorziet, begrijpt het belang van die synergie. Het bedrijf werkt daarom aan eigen gpu’s en accelerators onder de Xe-naam. De Xe-gpu-architectuur maakt voor het eerst zijn opwachting in de Tiger Lake-laptopchips en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Met Xeon en Xe heeft Intel een vergelijkbaar gecombineerd aanbod als AMD, maar de chipgigant heeft nog één extra troef in handen: zijn FPGA-business.

Intel zette al in 2015 vol in op FPGA’s met de overname van Altera, toen de voornaamste concurrent van Xilinx. Team blauw wil zich nu onderscheiden van de concurrentie met OneAPI. OneAPI wordt een programmatielaag voor zowel de cpu’s, de gpu’s als de FPGA’s. De drievuldigheid geeft Intel de kans om in het datacenter de chipnoden end-to-end te verzorgen met een op elkaar afgestemd ecosysteem. Intel wil dus doen wat AMD met zijn cpu’s en gpu’s doet, maar dan met FPGA’s mee in de pot. OneAPI is een aantrekkelijk verhaal waarop AMD geen antwoord had.

Tot nu dus. Met de overname van Xilinx heeft AMD niet zomaar FPGA-expertise in huis: het haalt meteen de marktleider binnen. De integratie met andere hardware zal nog even duren, maar net als Intel heeft AMD nu de gouden drie componenten onder één dak. Het kan zo rechtstreeks Intel counteren.

Consolidatie en concurrentie

Voor de concurrentie met Nvidia geldt een gelijkaardig verhaal. Nvidia nam pas Arm over en stapt zo ook naar de markt met een combinatie van processors en accelerators. FPGA’s heeft Nvidia (nog) niet, maar dat wordt deels gecompenseerd door de flexibiliteit van de ARM-architectuur. Dankzij de acquisitie van Xilinx moet AMD ook in deze context niet vrezen voor een flankaanval.

Drie grote spelers, Intel, AMD en Nvidia, domineren de markt in alle grote chipdomeinen.

Met de overname is de semiconductormarkt de facto geconsolideerd. Drie grote spelers, Intel, AMD en Nvidia, domineren de markt in alle grote chipdomeinen. AMD laat zijn positie van underdog voor goed achter zich en ontpopt zich tot één van de grootste en belangrijkste technologiebedrijven ter wereld.  De toekomst belooft spannend te worden met een markt waarin ondanks de consolidatie meer concurrentie heerst dan ooit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home