AI neemt je job minder snel over dan verwacht

De globale implementatie van AI gaat trager dan aanvankelijk geschat. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Economisch Forum.

Dat kunstmatige intelligentie op de – digitale – werkvloer een grote rol speelt in het nieuwe rapport, is geen verrassing. Zeker nu er af en toe berichten opduiken over bedrijven die ontslagen doorvoeren om plaats te maken voor AI; zoals recent nog bij IBM. De soep wordt echter nooit zo heet gegeten als ze wordt geserveerd. En in dit geval moet die spreekwoordelijke soep zelfs nog worden gemaakt: de wereld wordt nog lang niet overgenomen door machines.

Van oud naar nieuw

Het vorige rapport van het WEF dateert van 2020; het jaar waarin Covid-19 ongeveer de hele planeet voorgoed veranderde. Toen keken bedrijven meer naar automatisering, zaten we massaal in Zoom-meetings door thuiswerk en zochten heel wat sectoren naar een oplossing om vlot te blijven draaien onder social distancing. Niemand kon voorspellen hoe lang die situatie ging duren; een ideale voedingsbodem voor overschatting van de rol die AI de volgende jaren zou gaan spelen.

Volgens het huidige rapport schatten bedrijven dat 34 procent van hun activiteiten machinaal verloopt. Dat percentage ligt een stuk lager dan de voorspellingen van drie jaar geleden. De verwachtingen werden ook bijgesteld: van 47 procent automatisering binnen twee jaar, naar 42 procent in 2027.

lees ook

7.800 jobs bij IBM vervangen door AI in de nabije toekomst

Het percentage kan dan ook nog eens worden opgedeeld. Het WEF verwacht dat kunstmatige intelligentie voor 65 procent zal worden ingezet bij het verwerken van data en informatie, waarbij de overige 35 vooral gefocust gaan zijn op beslissingen nemen en zelfs mee redeneren. Dat zijn taken die normaal door mensen worden uitgevoerd.

Toekomstbeeld

Ongeveer driekwart van de bevraagde bedrijven in het rapport zijn van plan om AI te implementeren tegen 2027. Als dat klopt zijn bovenstaande veranderingen een voldongen feit en komt die verwachte shift in werkgelegenheid er binnen vier jaar toch. De helft van die bedrijven gaat er echter van uit dat kunstmatige intelligentie nieuwe jobs gaat creëren, dus dit rapport is zeker geen doembericht.

Veel zal ook afhangen van hoe snel technologie als generatieve AI zich tegen dan ontwikkelt. Large Language Models kunnen nu al ruim een tiende van bepaalde taken automatiseren. Gekoppeld aan de juiste applicaties kan dat in sectoren met veel tekstverwerking leiden tot een automatisering van wel vijftig procent.

Het professionele wereldbeeld gaat de komende jaren dus sowieso grondig veranderen. Volgens Saadia Zhaidi, managing director van het WEF, zal bijna een kwart van de jobs worden beïnvloed. Niet alleen door de evolutie van digitale technologie zoals AI, maar bijvoorbeeld ook door de focus op duurzame energie. Een deel van die “oudere” jobs zal uiteindelijk ook verdwijnen.

Bij LinkdIn zagen ze het afgelopen jaar een opvallende stijging in vacatures voor ingenieurs met een grondige kennis van AI, maar ook belangrijke rollen in cyber security of business analytics worden veel meer gezocht. En dan zijn er nog de jobs die gewoon mee evolueren met het steeds veranderende landschap; nieuwe taken en kennis gaan niet alleen voor nieuwe, maar ook voor vernieuwde werkgelegenheid zorgen.

Kennis is pracht

Hierbij hoort wel een belangrijke kanttekening. De veranderingen die kunstmatige intelligentie en de bijbehorende automatisering gaan teweegbrengen worden dan wel globaal genoemd, niet elke regio gaat die even hard voelen of ervan kunnen profiteren. Daarom is het volgens Zhaidi belangrijk voor landen die nu nog achterop hinken om in te zetten op educatie en om te investeren in de nodige vaardigheden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home