EU wil meer aandacht voor AI in de justitiesector

AI_Act_EU

De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU wil een beter zicht krijgen op het gebruik en de consequenties van kunstmatige intelligentie binnen de justitiesector.

Tijdens de informele bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) op 22 en 23 juli 2024 in Boedapest, lag een belangrijk deel van de discussie op de impact en toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de justitiële sector. Het zorgvuldig in kaart brengen van hoog-risicosystemen was een belangrijk topic dat op tafel lag. Verder benadrukten de lidstaten dat de inzet van AI verantwoord moet plaatsvinden om de fundamentele rechten te waarborgen, volgens het verslag van de formele bijeenkomst.

AI binnen justitie

EU-lidstaten deelden hun zorgen over de toenemende rol van AI in juridische processen. Hoewel AI in sommige lidstaten al wordt gebruikt in ondersteunende taken, blijft de toepassing ervan in besluitvormingsprocessen gevoelig. De lidstaten willen nu extra aandacht besteden aan hoog-risicosystemen bij de implementatie van de nieuwe Verordening Kunstmatige Intelligentie. Het doel is om te waarborgen dat deze technologieën op een manier worden ingezet die de rechtsstaat en fundamentele rechten respecteert.

lees ook

Zijn kmo’s klaar voor de AI Act?

Het Hongaarse voorzitterschap en de Europese Commissie ondersteunden deze standpunten en benadrukten dat, hoewel de technologie veel potentie heeft, nieuwe wetgeving voorlopig niet aan de orde is. De focus ligt nu op de effectieve implementatie van bestaande regelgeving, zoals de Verordening Kunstmatige Intelligentie en het Raad van Europa-verdrag over AI, mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.

De meeste lidstaten waren het eens over de noodzaak om AI zorgvuldig te integreren binnen de justitiële sector, waarbij wordt gewaarborgd dat de technologie dienstbaar is aan, en niet leidend in, juridische besluitvorming.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home