200 miljoen records met data van X-gebruikers zijn publiek beschikbaar. De data zouden afkomstig zijn van twee afzonderlijke lekken.
Onderzoekers van SafetyDetectives ontdekten een database met daarin miljoenen gegevens van X-gebruikers. De data zijn gecompileerd door iemand die naar eigen zeggen op de hoogte was van een groot datalek in januari van dit jaar. Daarbij zou 400 GB aan data van 2,8 miljard accounts zijn vrijgekomen. Er zijn niet zoveel X-gebruikers, dus vermoedelijk gaat het voor een stuk over bots of test-accounts.
De poster in kwestie heeft de dataset daarom gecorreleerd met een wel gekend lek uit oktober 2022, toen X nog Twitter was. Hij heeft de data uit januari 2025 naast die uit oktober 2022 gezet, en een database samengesteld met de gegevens van 2022, uitgebreid met data uit 2025. Uit een analyse van een deel van de data blijkt dat ze accuraat zijn.
De gegevens in kwestie zijn niet overdreven gevoelig, maar volstaan wel voor criminelen om gerichte phishing-aanvallen op te zetten. Denk aan data waaronder namen, mailadressen, data van accountcreatie, volgers en vrienden.
Geen reactie
X heeft nog niet gereageerd op het bestaan van de database. Details over het vermeende lek uit 2025 zijn eveneens schaars. De persoon die de data publiek maakte, claimt dat hij geprobeerd heeft X te contacteren over het voorval van eerder dit jaar, en dat op verschillende manieren. X heeft geen gehoor gegeven aan die contactpogingen.
Toen Elon Musk Twitter overnam en later omdoopte tot X, heeft hij zo’n tachtig procent van het personeelsbestand buitengezet. Het klinkt bijgevolg realistisch dat er geen of onvoldoende mensen beschikbaar zijn om de rapportage van eventuele lekken op te volgen.
Nog eens overgenomen
Intussen speelt Musk verder met het sociale netwerk. Gisteren raakte bekend dat hij X nog een keer heeft overgenomen, deze keer via de eigen AI-start-up xAI. X en xAI zullen samengevoegd worden, wat ongekende (en niet verder geduide) mogelijkheden zou bieden.
X is intussen een schim van wat Twitter ooit was. Officiële instanties waaronder het Belgische openbaar vervoer hebben het platform verlaten en het gebrek aan moderatie maakt het discours erop extremer. De persoon van Musk is eveneens niet onbesproken, gezien zijn rol in de massaontslagen binnen het Amerikaanse ambtenarenapparaat en de recent gebrachte nazi-groet.
Met die overwegingen in het achterhoofd peilen we naar de strategie van onze lezers in verband met sociale media.
Poll: Sociale media-beleid na Trump
"*" indicates required fields