VS slaan Kasperksy in de ban wegens vermeende banden met Rusland

kasperksy

De Amerikaanse overheid legt vanaf juli restricties op de verkoop en het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky, wegens ‘mogelijk misbruik’ door Rusland.

Kaspersky dreigt op de zwarte lijst van de Verenigde Staten te belanden. Volgens Reuters is het slechts kwestie van tijd voordat de restricties officieel worden ingevoerd. De vermeende banden van het beveiligingsbedrijf met de Russische overheid houdt ‘ernstige veiligheidsrisico’s in voor de Verenigde Staten’, luidt de argumentering.

“Rusland heeft laten zien dat het de capaciteit en de intentie heeft om Russische bedrijven zoals Kaspersky uit te buiten om persoonlijke informatie van Amerikanen te verzamelen en te bewapenen”, zegt Secretaris van Handel Gina Raimondo in een persbriefing. De overheid vreest ook dat Moskou de antivirussoftware van Kasperksy kan misbruiken om malware te planten bij Amerikaanse bedrijven.

De handelsrestricties zouden ingaan dertig dagen na officiële publicatie in het federale register. Dat betekent dat vanaf eind juli de beveiligingsproducten van Kaspersky niet meer mogen verkocht worden. Wie dat verbod negeert, riskeert zware boetes. Voor huidige gebruikers wordt een overgangsperiode van honderd dagen voorzien om een alternatief te zoeken.

Aangekondigde ban

De positie van Kaspersky stond al jarenlang onder druk in de Verenigde Staten. In 2017 legde het Departement voor Nationale Veiligheid al een verbod op het gebruik van Kasperksy-software in overheidsnetwerken op. Sinds de Russische inval in Oekraïne in 2022, steeg de politieke druk om bredere maatregelen tegen het bedrijf te nemen.

Kaspersky heeft altijd volgehouden dat het geen banden heeft met de Russische overheid. In een reactie aan ITdaily betreurt het de beslissing, die volgens het bedrijf genomen is ‘op basis van het huidige geopolitieke klimaat en theoretische zorgen, in plaats van op basis van een uitgebreide evaluatie van de integriteit van de producten en diensten’.

Het hoofdkantoor staat officieel nog altijd in Moskou, maar Kasperksy is in handen van een Britse holdingonderneming. Kasperksy onderzoekt nu juridische stappen die het tegen een handelsban kan nemen.

Wat doet Europa?

Door de oorlog in Oekraïne is Kasperksy ook onder verhoogde aandacht van Europese overheden gekomen. Onder meer de Duitse overheid heeft zijn bedrijven al gevraagd om voorzichtig te zijn met de producten van het bedrijf. De Europese instellingen kwamen in 2018 al overeen om de antivirussoftware niet meer te gebruiken.

lees ook

Russisch cybersecuritybedrijf Kaspersky gehackt via iPhones medewerkers

Kaspersky kiest in Europa de tactiek van open kaart spelen en opende eind 2022 een Transparency Center in Utrecht.


Laatst bijgewerkt om 12.33u met een reactie van Kaspersky.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.