Het totale aantal gekende cyberbedreigingen is met meer dan vijftig procent gestegen in 2022 volgens cijfers van Trend Micro. Vooral Linux-systemen komen meer in het vizier van cybercriminelen.
In hun halfjaarlijkse Midyear Cybersecurity Rapport brengt Trend Micro de belangrijkste statistieken rond cybersecurity in kaart. De cijfers liegen er niet om: de cybercriminaliteit gaat weer hard in 2022. Trend Micro moest in de eerste helft van 2022 63,8 miljard bedreigingen de kiem in smoren. Een stijging van vijftig procent in vergelijking met de eerste helft van 2021.
De meest opmerkelijke stijging stelt Trend Micro vast in aanvallen op Linux-gebaseerde systemen. Hier overstijgt het stijgingspercentage zelfs de globale stijgingsgraad. Trend Micro stelde 75 procent meer ransomware-aanvallen op Linux vast. Dat heeft veel te maken met het gegeven dat door toegenomen investeringen in cloudtechnologie het gebruik van Linux mee is gestegen in de bedrijfswereld.
lees ook
5 security-uitdagingen die dit najaar op je radar moeten staan
Ransomware-as-a-service
Een ander zorgwekkende trend die jaar op jaar lijkt toe te nemen, is ransomware-as-a-service of RaaS. Cybercriminelen hebben een verdienmodel opgebouwd rond de exploitatie van kwetsbaarheden. Het verhandelen van malware die die kwetsbaarheden kan uitbuiten, levert steeds grotere winsten op.
De opkomst van ransomware-as-a-service blijkt ook een voedingsbodem voor het ontstaan van nieuwe ransomwaregroeperingen te zijn. Dat criminelen kwetsbaarheden sneller als aanvalswapens kunnen gebruiken dan dat softwareleverancier patches kunnen uitrollen, baart Trend Micro grote zorgen. Ook blijkt niemand nog buiten schot te blijven; criminelen zijn niet verlegen om bijvoorbeeld scholen onder vuur te nemen.
Situatie in België
Ook in België zitten de cijfers in stijgende lijn. Zo werden er in de eerste helft van 2022 maar liefst 39,5 miljoen e-mail dreigingen geblokkeerd. Dat is een stijging van vijf procent tegenover dezelfde periode in 2021, toen 37,5 miljoen e-mail dreigingen werden gedetecteerd en geblokkeerd. Het aantal door Trend Micro geblokkeerde BEC-aanvallen is zelfs verdubbeld, van 22 naar 47.
Wil je dieper duiken in de cijfers of globalere inzichten krijgen? Lees dan het volledige rapport van Trend Micro.