Trend Micro lanceert AI-oplossingen tegen deepfakes en cyberaanvallen

deepfake laptop video

Trend Micro introduceert nieuwe technologie voor zowel bedrijven als consumenten om deepfakes en andere vormen van cyberaanvallen te detecteren en te stoppen.

Trend Micro meldt dat cybercriminelen steeds vaker gebruikmaken van AI-tools, die goedkoper en toegankelijker zijn geworden. Dit maakt het eenvoudiger voor aanvallers om grote schaal aanvallen uit te voeren en slachtoffers te misleiden met deepfakes voor doeleinden als afpersing, identiteitsdiefstal en fraude. Trend Micro speelt hierop in met nieuwe detectietechnologieën die AI-fraude identificeren en stoppen, zowel voor bedrijfsomgevingen als voor consumenten.

De nieuwe deepfake-detectietechnologie, binnenkort beschikbaar in het Trend Vision One-platform, maakt gebruik van geavanceerde methoden om door AI gegenereerde inhoud te herkennen. Voor consumenten komt deze technologie beschikbaar in de vorm van de Trend Micro Deepfake Inspector. Deze oplossingen gaan verder dan traditionele technieken zoals beeldruisanalyse en kleurdetectie door ook gedragselementen te analyseren. Dit biedt een sterkere aanpak voor het detecteren van deepfakes. Bij het herkennen van een deepfake worden securityteams van bedrijven onmiddellijk gewaarschuwd, zodat zij passende maatregelen kunnen nemen.

Toename van deepfake-incidenten

Een recent onderzoek van Trend Micro toont dat 71 procent van de consumenten deepfakes als een negatieve ontwikkeling ziet, vooral omdat ze worden gebruikt voor fraude. Daarnaast geeft 36 procent van de respondenten aan al eens een poging tot oplichting met een deepfake te hebben meegemaakt. Ook de FBI heeft gewaarschuwd voor het gebruik van deepfake-technologie tijdens videogesprekken, omdat aanvallers deze gebruiken om bedrijfsmails te compromitteren of frauduleus te solliciteren naar een baan op afstand.

De Trend Micro Deepfake Inspector biedt real-time analyse tijdens videogesprekken en waarschuwt gebruikers als de persoon in het gesprek niet is wie hij lijkt te zijn. Dit helpt gebruikers om potentiële fraudeurs te herkennen en verdere schade te voorkomen.

Brede aanpak tegen AI-dreigingen

Naast de deepfake-detectie werkt Trend Micro ook aan andere oplossingen binnen hun zero trust-strategie. Deze omvatten onder meer controlemechanismen voor GenAI-gebruik door medewerkers, contentfiltering om aan compliance-vereisten te voldoen, en bescherming tegen aanvallen met Large Language Models (LLM’s). Dit sluit aan bij de bredere missie van Trend Micro om het AI-traject van hun klanten te beveiligen en hen te beschermen tegen de opkomende dreigingen die door AI mogelijk worden gemaakt.

De Deepfake Inspector is een gratis oplossing die lokaal op het apparaat van de gebruiker werkt, waardoor data en privacy te allen tijde beschermd blijven. Met deze en andere nieuwe oplossingen wil Trend Micro zowel bedrijven als consumenten beter wapenen tegen de snel evoluerende dreigingen in het digitale landschap.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home