Onderzoek Fortinet: integratie grootste struikelblok voor zero trust

zero trust

Twee op drie bedrijven hanteert een zerotrustbeleid binnen de organisatie om de rechten van accounts te regelen. Maar organisaties lopen nog tegen heel wat problemen aan bij de uitvoering.

Zero trust is niet langer meer een hippe marketingterm, maar een belangrijke component in de beveiligingsstrategie van bedrijven wereldwijd. Tot die conclusie komt Fortinet in een onderzoeksrapport dat vandaag publiek is gemaakt. Waar in 2021 54 procent van organisaties een zerotrustbeleid hanteert, doet nu 67 procent dat. Fortinet bevroeg 570 besluitvormers op het gebied van IT en security uit 31 landen.

Voor wie niet mee is met het vakjargon: zero trust houdt in de kern in dat je gebruikers op je netwerk zo weinig mogelijk bewegingsvrijheid gunt totdat is aangetoond dat die te vertrouwen zijn. Het concept bestaat al bijna dertig jaar, maar onder impuls van onder meer het hybride werken, lijkt het vandaag steeds meer aan belang te winnen.

Een zerotrustprincipe kan in de praktijk worden uitgevoerd door bijvoorbeeld gebruikers overal waar mogelijk zich met MFA-technieken te laten verifiëren. Dit verlaagt het risico dat geheime bestanden in verkeerde handen kunnen vallen. Zero trust wordt algemeen beschouwd als een effectievere aanpak dan het gebruiken van een VPN.

lees ook

Beveiligingstip: een VPN lost niet alle problemen op

Makkelijker gezegd dan gedaan

Dat is de theorie, in de praktijk blijkt de uitvoering van zero trust niet helemaal vlekkeloos te verlopen. De integratie tussen lokaal gehoste applicaties en cloudapplicaties die vandaag de norm is in een hybride multicloud, is voor 48 procent het grootste struikelblok. Drie op vier bedrijven ondervindt problemen doordat ze alleen gebruikmaakten van cloudoplossingen voor zero trust network access (ZTNA).

Wat zijn andere problemen die boven komen drijven? Andere respondenten maakten melding van problemen met de bedrijfsbrede toepassing van beveiligingsregels, latency van applicaties en het ontbreken van betrouwbare informatie bij het kiezen van een zerotrustoplossing.

SASE

‘Effectieve beveiliging’ blijft hierdoor voor 58 procent van bedrijven een absolute prioriteit. Bedrijven zoeken naar manieren om verschillende beveiligingsoplossingen van vaak evenveel verschillende leveranciers te consolideren. Maar liefst 89 procent ziet de integratie van SASE met hun security-oplossingen op locatie als zeer tot uiterst belangrijk voor de beveiliging van hun organisatie.

Het volledige onderzoeksrapport van Fortinet kan je hier downloaden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.