In minder dan 30 procent van de kmo’s blijkt multifactorauthenticatie (MFA) een verplichting. Dat komt doordat het principe onbekend is of de voordelen niet overtuigen.
Multifactorauthenticatie vormt een betere beveiliging tegen digitale dreigingen. Toch blijkt het principe nog maar weinig tractie gevonden te hebben in het kmo-landschap. Dat kwamen de onderzoekers van het Cyber Readiness Institute (CRI) op het spoor uit een surveyonderzoek bij 1.403 kmo-eigenaars.
Beveiligingsprincipe onbekend
55 procent van de ondervraagden had te bekennen ofwel niet te weten wat MFA is ofwel geen beveiligingsvoordelen in het principe te zien. In ongeveer hetzelfde percentage (54%) ondernemingen werd MFA dan ook niet gebruikt.
Een magere 28 procent verplicht MFA op hun bedrijfssoftware, -hardware en toestellen die met het internet verbinden. Het is niet zo dat deze bedrijven geen beveiligingsprotocollen installeerden, MFA was er bij 30 procent van de bedrijven alleen geen onderdeel van. Het percentage zonder algemene beveiligingsprotocollen lag toch nog op een beschamende vijftien procent.
Einde van het wachtwoord
Beveiligingsbedrijven proberen MFA in hogere mate in de bedrijfswereld te introduceren. Het protocol geeft meer bescherming dan een login waar enkel een wachtwoord aan te pas komt. Toch zijn er betere beveiligingsprincipes te vinden, maar daarvoor moet het wachtwoord eerst uitsterven.
lees ook
Het einde van het wachtwoord volgens Microsoft
Google, Apple en Microsoft trekken samen de kar om het wachtwoord volledig te laten uitsterven. De FIDO inlog-standaarden komen ter vervanging. FIDO werkt met een legitimatiebewijs dat in bewaring wordt genomen door het toestel dat wil inloggen. Het toestel of een account ontgrendelt door middel van dit versleutelde bewijs.
Aan het onderzoek namen geen Belgische bedrijven deel. Het CRI focuste zich op de VS, het VK, Nieuw-Zeeland, Japan, India, Duitsland, Canada en Australië. Benieuwd hoe het met de Belgische ondernemingen gesteld is? Vorig jaar interviewde we Steven De Ruyver, Cybersecurity Lead voor Cisco België en Luxemburg, over dit onderwerp. Lees het interview hier.