Oekraïne slachtoffer van grootschalige cyberaanval

Verschillende websites van de Oekraïense overheid zijn onbereikbaar als gevolg van een cyberaanval. De aanval zou uitgevoerd zijn door Rusland en past binnen de Russische invasiedreiging.

Verschillende diensten van de Oekraïense overheid kregen vandaag te kampen met een cyberaanval. De meesten zouden intussen hersteld zijn. Overheidswebsites waaronder die van het ministerie van Buitenlandse Zaken waren onbereikbaar. In de plaats daarvan kregen bezoekers een dreigende boodschap te zien, waarin ze werden aangemaand bang te zijn en het ergste te vrezen. De tekst claimde bovendien dat persoonsgegevens werden gestolen maar dat ontkennen officiële bronnen.

Ook de ministeries van Onderwijs, Sport, Energie, Landbouw, Veteranen, Milieu en de nooddiensten werden getroffen, net als de staatskas. De schade zou enkel oppervlakkig zijn, en geen interne systemen werden getroffen.

Russische aanval

Volgens Oekraïne wijst de eerste informatie erop dat de aanval het werk is van Rusland. Het is niet de eerste keer dat Russische hackers Oekraïne digitaal aanvallen. De gevolgen waren bovendien al pijnlijker. Zo waren Oekraïense bedrijven in 2017 het doelwit van een aanval met een variant van de Petya-ransomware. In 2015 werd het Oekraïense elektriciteitsnetwerk met een cyberaanval onderuitgehaald.

Deze cyberaanval op zichzelf is dan ook niet zo dramatisch, maar past wel in een meer problematische context. Meer dan 100.000 Russische troepen zijn momenteel aan de Oekraïense grens verzameld in wat op de voorbereiding van een invasie lijkt. Diplomatische gesprekken tussen de NAVO en Rusland die de situatie moeten ontmijnen, lijken bovendien geen vruchten af te werpen.

Cyber-oorlog

Kort door de bocht voelt Rusland zich naar eigen zeggen bedreigd door de uitbreiding van de NAVO richting het eigen grondgebied. Een mogelijke toetreding van Oekraïne tot het militaire bondgenootschap is een doorn in het oog van Putin, die dat absoluut wil vermijden. Het Westen wil geen garanties bieden, omdat de NAVO-leden van mening zijn dat ieder land soeverein mag kiezen tot welke verdragen het toetreedt.

Verder rommelt het in Rusland en zoekt Putin een bliksemafleider. In dat opzicht lijkt de Russische president de ambitie te hebben om Rusland naar zijn geografische glorie van voor de val van de Sovjet Unie te herstellen. Rusland heeft het in ieder geval niet hoog op met de territoriale soevereiniteit van zijn buurland sinds het de Krim annexeerde in 2014.

lees ook

Oorlog in cyberland: waarom absolute beveiliging een illusie is

Verder is het al jaren duidelijk dat Rusland met veel plezier zijn vijanden lastig valt in de digitale wereld. De NAVO bestempelde cyber enkele jaren geleden nog als een volwaardig operationeel domein naast land, water en lucht. In dat opzicht is deze aanval een duidelijke prik en een statement gericht aan Oekraïne en zijn Westerse bondgenoten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home