Microsoft schakelt ActiveX standaard uit in Office 2024

Microsoft zal ActiveX in Office 2024 standaard uitschakelen om veiligheidsredenen. Gebruikers zien dan enkel statische afbeeldingen van de objecten die ingeladen zijn via ActiveX.

In de nieuwe Office 2024, die in oktober gelanceerd zou worden, zal Microsoft ActiveX standaard uitschakelen vanwege veiligheidsredenen, gelezen door Neowin. Er bestond reeds een DisableAllActiveX-policy die de norm werd voor beheerders, maar nu zal Microsoft de functie standaard uitschakelen in zijn nieuwe Office-suite. Wie ActiveX toch nog wenst te gebruiken, kan via het Trust Center de functionaliteit weer inschakelen.

ActiveX en beveiliging

ActiveX dateert  uit 1996 en omvat besturingselementen waarmee toepassingen gemaakt worden die uitgevoerd worden op het internet via webbrowsers. Vroeger werd dit gebruik om content zoals video’s te laden in Internet Explorer. Nu worden ActiveX-besturingselementen vaak gebruikt voor het insluiten van interactieve objecten, zoals knoppen of formulieren in Office-documenten.

Om veiligheidsredenen gaat Microsoft ActiveX nu uitschakelen in de aankomende Office-suite. Deze ActiveX-besturingselementen kunnen onbeperkte toegang tot jouw computer hebben, wat nefaste gevolgen kan opleveren als een hacker het ActiveX-beheer gebruikt om jouw computer over te nemen. Microsoft is al enkele jaren bezig met het uitfaseren van het framework. Deze nieuwe functie ligt in lijn met de DisableAllActiveX-policy dat gebruikers kunnen inschakelen en om veiligheidsredenen werd aangeraden.

Met de nieuwe release van Office 2024 in oktober zal Microsoft de ActiveX-besturingselementen standaard uitschakelen. Office-gebruikers kunnen niet langer communiceren met ActiveX-objecten of nieuwe objecten aanmaken van zodra ActiveX is uitgeschakeld. Heb je de tool toch nodig, dan kunnen beheerders de policy in de toekomst aanpassen via het Trust Center.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home