‘Groei van cybercriminaliteit stagneert in 2022’

De groei van cybercriminaliteit stagneerde in 2022 volgens onderzoek van Orange Cyberdefense. Hoewel er meer aanvalspogingen waren dan het voorgaande jaar, was de groei aanzienlijk kleiner.

De groei van cybercriminaliteit is in 2022 gestagneerd, zo blijkt uit het jaarlijkse Security Navigator report van cybersecurity provider Orange Cyberdefense. Hoewel er meer pogingen tot cybercriminaliteit plaatsvonden tussen oktober 2021 en september 2022 ((99.506 versus 94.806 een jaar eerder), was de groei van slechts vijf procent opvallend kleiner dan het jaar ervoor, toen er een verdubbeling van het aantal cyberincidenten was.

Orange Cyberdefense zag bijna 100.000 aanvalspogingen, waarvan minder dan 30.000 een positieve melding veroorzaakten, wat een daling van veertien procent betekent ten opzichte van een jaar eerder. De grootste boosdoener was malware, goed voor 40 procent van de aanvallen, gevolgd door aanvallen gerelateerd aan netwerkverkeer en applicaties (negentien procent).

Minder maar gerichter

De minst voorkomende manier van inbreken was social engineering (drie procent), maar die techniek vormt toch een serieuze dreiging, omdat inbraken via bijvoorbeeld phishing het moeilijkst met huidige technologie te detecteren zijn.

De resultaten een positief signaal voor de cybersecuritybranche, maar cybercriminelen zitten niet stil en zijn mogelijk gerichter gaan werken”, zegt Jort Kollerie, cybersecurity expert bij Orange Cyberdefense. Toch tonen de cijfers voorzichtig aan dat de verdediging steeds meer grip krijgt op almaar geavanceerdere aanvallen.

Verder valt het op dat de cijfers van Orange Cyberdefense afkomstig van bedrijven niet noodzakelijke representatief zijn voor wat consumenten voelen. Phishing met fraude tot doel is aan een opmars bezig, bleek pas nog uit cijfers van de Federale Politie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.