In een heel zeldzame zet past Google de algoritmes van zijn zoekmachines aan. Daarmee wil het bedrijf laster en uitpersing van individuen voorkomen.
Google past de algoritmes achter zijn zoekmachine aan om laster en uitpersing te voorkomen. Dat ontdekte de New York Times. De internetreus is er normaal als de dood voor om zijn algoritmes te veranderen zodat bepaalde informatie niet meer in beeld verschijnt, maar vind de tijd nu toch rijp voor een uitzondering. Daarmee wil Google mensen beschermen en een specifieke vorm van cybercriminaliteit tegengaan.
Afpersing
Sommige malafide individuen misbruiken websites om mensen of organisaties te beschuldigen van wangedrag of misdrijven. Ze omschrijven iemand als seksueel crimineel of oplichter, waarna die informatie hoog in de zoekresultaten verschijnt. In ruil voor een som losgeld zijn de criminelen dan bereid om de valse informatie te verwijderen.
Google rolt nu een lijst met slachtoffers van dergelijke praktijken uit. Wanneer iemand op de lijst terecht komt, zal Google automatisch de resultaten die laster bevatten naar omlaag duwen.
Right to be forgotten
De implementatie van Google doet denken aan het ‘right to be forgotten’ dat de EU in 2014 van Google afdwong. Die regelgeving geeft Europeanen het recht om Google te vragen zoekresultaten te verwijderen wanneer de inhoud ervan onwaar of achterhaald is. Google stelde zich destijds strijdlustig op tegen de regelgeving, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Zeven jaar later lijkt de zoekgigant in te zien dat een minimum aan moderatie van de resultaten in sommige gevallen geen kwaad kan.