De Europese Commissie heeft ziet geen redenen om aan te nemen dat beveiligingsproducten van Kaspersky op onethische manieren worden misbruikt. Dat geeft de Commissie zelf aan, die de Russische antivirusspecialist zo vrij pleit van de recente beschuldigingen.
Buitenlandse IT-bedrijven liggen onder vuur. Naast het Chinese Huawei was ook het Russische Kaspersky recent kop van jut. Vorig jaar nog stelde de Europese Commissie voor Buitenlandse zaken nog in een (niet bindende) motie dat het een goed idee is om potentieel gevaarlijke programma’s uit het buitenland uit te sluiten. Kaspersky werd toen bij naam genoemd. De zet kwam er nadat het VK de beveiligingsspecialist van spionage beschuldigde en ook de Amerikaanse overheid de producten verbande van gebruik in officiële instanties.
Als antwoord op een vraag van Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) geeft de Commissie nu toe dat ze “geen enkel bewijs heeft voor onethisch gebruik van producten van Kaspersky Lab.” Annemans haalde in zijn vraag al aan dat verschillende landen waaronder het onze geen reden vonden om Kaspersky te verdenken.
“Enorm blij”
Anton Shingarev, Vice President Public Affairs bij Kaspersky, geeft aan uiteraard bij te zijn met de uitspraak. “Ik ben enorm blij dat de Europese Commissie dit nu ook publiekelijk bevestigt”, geeft hij aan. “Het onderstreept het belang van ons Global Transparency Initiatief waarbij we inzage geven in softwarebroncodes en gegevens hebben verhuisd van Rusland naar Zwitserland. Inmiddels openen we steeds meer transparantiecentra in Europa met het doel te blijven investeren in vertrouwen onder zowel onze klanten als overheidsinstanties. We hopen dat deze verklaring van de Europese Commissie ook nationale overheidsinstanties helpt bij het nemen van beslissingen die gebaseerd zijn op feitelijk bewijs in plaats van geruchten of ongefundeerd onderzoek.”
Kaspersky wordt dus voorlopig aks veilig beschouwd. Ook wat Huawei betreft zijn er trouwens geen bewijzen voor spionage of overheidsinmenging. In beide gevallen ontstond het wantrouwen als reactie op beslissingen in de VS, die we enerzijds in het licht van nationale veiligheid kunnen zien maar anderzijds ook perfect passen in een protectionistisch plaatje.
Gerelateerd: Ook Europa wil Kaspersky-software verbannen