Cyberaanvallen stijgen in België: softwareleveranciers het vaakst geviseerd

cybersecurity belgische kmo's

Check Point ziet een stijging in het aantal cyberaanvallen in België in 2025. Vooral softwareleveranciers, gezondheidszorg en financiële instellingen delen in de klappen.

Het aantal cyberaanvallen op Belgische organisaties is in het eerste kwartaal van 2025 met 29 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van Check Point. Gemiddeld werden Belgische organisaties 1.925 keer per week aangevallen. Wereldwijd gaat het om een stijging van 47 procent.

lees ook

Check Point heeft nieuwe chef-kok, maar recept blijft onveranderd: “Beveiliging opnieuw centraal”

Softwareleveranciers blijven in België het populairste doelwit. Ze kregen gemiddeld 2.868 aanvallen per week te verwerken. De gezondheidszorg en de financiële sector volgen met respectievelijk 2.777 en 2.388 aanvallen per week.

Aanvallen van buitenaf

Volgens het rapport maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van buitenlandse infrastructuur om Belgische netwerken te benaderen. 44 procent van de aanvallen zou afkomstig zijn van servers in de Verenigde Staten. 12 procent komt vanuit Belgische servers en tien procent vanuit Nederland.

Die infrastructuur dient vaak als doorgangspunt om het werkelijke vertrekpunt van de aanval te maskeren, nuanceert Check Point. Zo omzeilen aanvallers regionale beveiligingsmaatregelen zoals geoblocking. Recent kreeg verschillende Belgische overheidsdiensten te maken met aanvallen door (vermoedelijk) Russische hackers.

In vergelijking met buurlanden blijft België onder het wereldwijde gemiddelde. Nederland kende een stijging van 53 procent, Frankrijk zelfs 97 procent. Ook Luxemburg noteerde een sterke stijging van 76 procent.

Malware en phishing nemen toe

Informatielekken komen het vaakst voor in België met 69 procent van alle gedetecteerde kwetsbaarheden. Van alle malware werd 54 procent verspreid via het web, de overige 46 procent via e-mail. Ook phishing blijft een populaire aanvalsmethode. Microsoft werd het vaakst geïmiteerd in phishingpogingen, Google en Apple vervolledigen de top drie.

lees ook

‘De tijd van zielige phishingaanvallen is voorbij’

Wereldwijd blijft ransomware een van de snelst groeiende dreigingen. Er waren 126 procent meer incidenten dan in het eerste kwartaal van 2024, met Noord-Amerika als grootste slachtofferregio. Europa vertegenwoordigde 21 procent van de gerapporteerde ransomwaregevallen. Vooral bedrijven in de sectoren consumentengoederen, zakelijke dienstverlening en industriële productie werden geviseerd.

Check Point wijst erop dat bedrijven meer moeten inzetten op training, detectiesystemen en incidentrespons om zich te wapenen tegen de toegenomen dreiging. De invoering van richtlijnen zoals NIS2 en DORA biedt daarbij een kader voor versterkte digitale weerbaarheid.