Hackers treffen nu ook Belgische havens en lokale besturen

Cyber,Threat,From,Russia.,Russian,Hacker,At,The,Computer,,On

Vandaag is er opnieuw een cyberaanval van het pro-Russische hackerscollectief NoName057 dat Belgische doelwitten viseert.

Update 10/10/2024 16u: Voor de vierde dag op rij legt het pro-Russiche hackerscollectief overheidswebsites plat. Vandaag zijn onder andere de websites van Centrum voor Cybersecurity (CCB), Febelfin, FOD Economie en de haven Antwerpen-Zeebrugge regelmatig offline omwille van DDoS-aanvallen.

Met de verkiezingen komend weekend, is de timing niet toevallig. “We hebben in aanloop naar de verkiezingen verschillende initiatieven genomen om de cyberveiligheid van de verkiezingssoftware te waarborgen”, zei Crevits eerder deze week aan Vrtnws. “We blijven ook de komende dagen alles opvolgen en staan in nauw contact met het Centrum voor Cybersecurity België.”


Origineel: 09/10/2024 8u: De hackers legden met een DDoS-aanval verschillende Belgische websites plat, waaronder onder andere sites van Sint-Genesius-Rode en Linkebeek. Ook websites van de havens van Antwerpen en Zeebrugge gingen tijdelijk offline, weet Belga.

Adam Marre, voormalig FBI-agent en CISO bij Arctic Wolf, herkent het patroon. “Deze aanval sluit nauw aan bij de tactieken die Rusland gebruikt om regeringen en organisaties te destabiliseren, vooral in tijden van verkiezingen. De timing van de aanval, net voor de verkiezingen van zondag in ons land, past perfect binnen dit patroon.” Hij benadrukt dat alle Westerse regeringen op hun hoede moeten zijn voor escalaties van dergelijke aanvallen.

Wat is het nut van een DDoS-aanval?

Bij een DDoS-aanval wordt er enorm veel internetverkeer naar een website gestuurd om ze te overbelasten en tijdelijk offline te krijgen. Het doel is dus niet om persoonsgegevens te stelen, maar deze cyberaanval is puur bedoeld om belangrijke websites te laten crashen.

Bescherming tegen zo’n Distributed Denial-of-Service-aanval is best lastig, want die is erg makkelijk uit te voeren. Heel gevaarlijk zijn die aanvallen niet, maar ze kunnen wel zorgen voor een verlies van websitebezoekers of imagoschade. Het Centrum voor Cybersecurity Belgium houdt cybercriminelen en hun strategieën continu in de gaten om vergelijkbare acties tegen te gaan.

NoName057 viseert bondgenoten van Oekraïne, en dus ook België. Begin deze week werd ons land al getroffen door een gelijkaardige cyberaanval. Toen waren de websites van provincie Limburg en Oost-Vlaanderen getroffen, en ook de site van De Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Waalse overheid en stad Antwerpen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.