Brouwerijen van Duvel Moortgat lagen een tijdje stil door hackers met ransomware. Het bedrijf reageerde snel en schakelde over op back-upsystemen.
De Belgische brouwerijen van Duvel, La Chouffe en De Koninck lagen een tijdje stil als gevolg van een cyberaanval die tijdens de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. Ook Maredsous en Liefmans werden getroffen. De servers werden uit veiligheidsredenen uitgeschakeld en de productie gestaakt. Naast de geruststelling van voldoende voorraad, kan het bedrijf rekenen op degelijke back-upsystemen waardoor ze terug operationeel zijn na slechts enkele dagen.
Ransomware
Duvel Moortgat legde zijn productie stil nadat het ingebouwde beveiligingssysteem alarm sloeg. Uit veiligheidsoverwegingen werden de servers stilgelegd. Het zou gaan om ransomware, dit is kwaadaardige software waarbij bestanden versleuteld worden om er nadien losgeld voor te vragen.
Duvel Moortgat hoopte in de loop van deze week opnieuw op te starten met back-upsystemen en dat blijkt nu gelukt: het bier rolt opnieuw van de band. Dergelijke cyberaanvallen kunnen elk bedrijf overkomen, maar Duvel Moortgat zette hier een prachtig staaltje neer van een sterk beveiligings- en back-upsysteem.
Back-up en herstel
Ransomware kan grote schade berokkenen, maar een goede back-up is een sterke remedie. Zo’n back-ups moeten natuurlijk zelf ontoegankelijk blijven voor de aanvallers, zodat ze in een noodgeval nog bruikbaar zijn. Dat lijkt bij de brouwerij gelukkig het geval. Duvel Moortgat slaagde er effectief in om binnen enkele dagen opnieuw op te starten, en komt er zo beter vanaf dan andere slachtoffers uit de industrie in het verleden.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op woensdag 6 maart 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.