AWS onthult Mithra: AI die malafide websites opspoort

aws

AWS onthult Mithra. Dat is geen dienst waarvoor je kan betalen, maar een immens neuraal netwerk dat de cloudprovider intern gebruikt om kwaadaardige domeinen snel op te sporen.

Zowat een kwart van al het internetverkeer passeert dagelijks langs de systemen van Amazon Web Services. Die immense schaal impliceert dat de cloudprovider zelf systemen moet bedenken en ontwikkelen om zichzelf, klanten en het internet veilig te houden. In dat licht onthult AWS vandaag Mithra.

Mithra is geen dienst die je kan afnemen, maar een intern systeem van AWS zelf. Het systeem bestaat uit een zelf ontwikkeld neuraal netwerk dat algoritmen gebruik voor threat intelligence. Het heeft 3,5 miljard nodes en 48 miljard edges, en kan bliksemsnel domeinen beoordelen op legitimiteit.

Immens datavolume

In een enkele regio verwerkt AWS tot 200 biljoen requests per dag. Mithra kan daaruit gemiddeld 182.000 nieuwe malafide domeinen detecteren. Die krijgen een score en komen op een lijst terecht, die AWS en andere partijen kunnen gebruiken.

De cloudprovider stelt dat de Mithra-AI dagen, wegen of zelfs maanden eerder dan andere systemen van externe beveiligers bedreigingen kan detecteren. De kwalitatieve lijst met malafide domeinen drijft bijvoorbeeld GuardDuty aan. Op basis van de data van Mithra kan GuardDuty domeinen blokkeren en zo klanten beschermen.

Andere diensten die externe systemen gebruiken, kunnen de lijst van Mithra erbij nemen. Dat zou volgens AWS helpen om valse positieven te verminderen. Tot slot hebben ook mensen baat bij de analyses en score van Mithra. Zij kunnen de data gebruiken bij hun onderzoek.

Alleen met AI

AI is volgens AWS essentieel voor het type bescherming dat Mithra biedt. De AI kijkt naar domeinen en indicatoren van hun betrouwbaarheid. Die data zitten in een graph-database die zo immens is dat een mens die niet kan bevatten, laat staan analyseren. AI is uitermate geschikt om in die data patronen en onregelmatigheden te herkennen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home