Qualcomm-chip voor Windows-laptops evenaart Intel Core i5

Gelekte testresultaten van de Qualcomm Snapdragon 8cx, speciaal ontwikkeld voor gebruik in laptops, tonen aan dat de chip competitief is met Intels Core-reeks.

De eerste benchmarkresultaten van de Qualcomm Snapdragon 8cx zijn online gelekt. Het gaat om Geekbench-testresultaten waarmee de rekencapaciteit van een chip gemeten wordt, zowel per individuele rekenkern als in totaal. Per kern haalt de chip een score van 3.327, de multicore-score bedraagt 11.154. Met die score kan Qualcomm de Core i5-8250U niet overtreffen, maar komt het wel in de buurt. Die chip heeft al naargelang het chassis een score van respectievelijk rond de 4.000 voor single core, en tussen de 10.000 en de 15.000 voor multi-core. Zoals steeds bij laptops heeft het model en de efficiëntie van de koeling een grote impact op de finale score.

Snapdragon voor de laptop

De Snapdragon 8cx wordt Qualcomms eerste chip speciaal ontwikkeld voor gebruik in laptops. Sinds de compatibiliteit van Windows 10 met ARM verschenen er al door Qualcomm aangedreven laptop, maar het gaat dan om mobiele chips die een nieuw doel krijgen. Die aanpak staat garant voor toestellen met een knappe autonomie maar ietwat teleurstellende prestaties vergeleken met de Core-reeks van Intel. De Snapdragon 8cx wordt speciaal gebouwd om die kloof te dichten en dat lijkt aardig te lukken.

De resultaten zijn afkomstig van een test met een niet nader genoemd 64-bits Windows 10-systeem. De geteste chip heeft acht rekenkernen aan boord en krijgt een basisfrequentie van 2,48 GHz mee. Dat ligt helemaal in lijn met de gecommuniceerde specificaties van Qualcomm zelf. De chip moet in 2020 in laptops op de markt verschijnen. Lenovo zal één van de eerste toestellen met Snapdragon 8cx lanceren, meteen gecombineerd met 5G.

Nuances in de praktijk

De testresultaten geven een indicatie van de rauwe rekenkracht van de processor. Hoe die zich zal vertalen in gebruikservaring, blijft afwachten. Windows 10 en x86-applicaties werken immers op Arm met dank aan een emulator. Hoewel die erg efficiënt moet zijn, kunnen we ervan uitgaan dat de aanpak wel iets van de rekenkracht opslorpt. Blijkt dat verwaarloosbaar, dan heeft Intel er na AMD plots een tweede gevaarlijke concurrent bij. Flinterdunne laptops met een batterij die het een etmaal kan uithalen zijn immers erg aantrekkelijk. Intel van zijn kant wapent zich preventief tegen de aanval, onderandere met de lancering van Project Athena.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home